Историята на тази умопомрачително вкусна закуска е доста неясна.
Има различни предположения за появата на Eggs Benedict, като най-смелото твърди, че са кулинарно творение от епохата на Ренесанса.
Когато обаче ги сложим на масата и започнем да си хапваме, ни най-малко не се замисляме на кой са му хрумнали първо.
Толкова са вкусни, особено залети със сос Холандес, че не остава време за излишни подробности.
Необходими продукти:
За яйцата:
2 яйца
1 малка питка хляб (по оригинал се използват английски мъфини)
2 парчета прошуто, бекон или шунка /за вегетарианци: мариновани или печени на скара гъби, спанак или тофу/
Първо забулете яйцата. Това става по същия начин, както при приготвянето на яйца по панагюрски.
Тенджера се пълни с вода, която се кипва. Към нея се прибавя 1 с.л. оцет. Яйцата се счупват в чаши или купи и леко се пускат в къкрещата вода.
Оставят се да се варят 3-4 минути, водата трябва само да къкри. Изваждат се с решетъчна лъжица, отцеждат се от излишната вода с хартиена салфетка.
Разрежете питката на две половини, които запържете леко в масло или просто препечете на тостер.
Върху препечените половинки се поставя парче шунка /или риба, гъби спанак и пр./, отгоре по едно забулено яйце и се заливат със сос Холандес.
За сос Холандес:
½ ч.ч. масло
жълтъците на 3 яйца
сок от ½ лимон
1 ч.л. сол
¼ ч.л. бял или черен пипер
½ чаша вряща вода
Разбийте маслото на крем с метална лъжица, прибавете жълтъците на яйцата едно по едно, като разбивате хубаво. После прибавете лимоновия сок, солта и пипера.
Около 5 минути преди сервиране постепенно прибавете врящата вода с постоянно бъркане.
Сложете купата със сместа в тенджера с вряща вода и бъркайте бързо, докато сосът се сгъсти с консистенцията на горчица.