Автор
Ева Лъчезарова

Сухият въздух и растенията у дома

По време на отоплителния сезон, когато у дома работи парното или друг отоплителен уред, въздухът в помещението става твърде сух и оставя в гърлото едно доста неприятно усещане.

Имайте предвид, че това е вредно не само за растенията, но и за вас. Сухият въздух изсушава лигавицата на очите, устата и носа, като ги прави уязвими към сезонните вируси.

Затова е и толкова важно да запазим и през зимата растенията, които отглеждаме вкъщи, здрави и свежи. В действителност те са живи овлажнители и филтри за пречистване, които подбряват микроклимата у дома.

Ето как бихме могли да увеличим влажността в апартамента си и да защитим растенията от изсушаване:

Пръскане

Най-лесният, но уви най-краткотраен начин, който бихме могли да използваме. Някои растения се нуждаят от пръскане по няколко пъти на ден.

Много е важно да напръскваме растенията с вода правилно: в никакъв случай директно върху листата и цветовете, трябва правим това над тях (на височина половин метър).

Все пак, имайте предвид, че някои цветя понасят по-лесно сухия въздух, това се отнася за растенията с „по-гланцирани" листа, като алоето например. Други пък, с кадифени и „космати" листа, не понасят добре водата върху листата си и биха могли да изгният, такива са теменужките и здравецът.

Саксия в саксия

За да бъде въздухът около растението влажен, поставете под него подложка пълна с вода. Другият вариант е да поставите в по-голяма саксия материали, които попиват лесно вода, пясък или торф. Винаги се уверявайте, че пясъкът или торфът са влажни.

Грижа за блатни растения

Тези растения живеят във водата и следователно се нуждаят от повече влага. Такива са например циперусът, декоративният бамбук и спатифилума. Подобни цветя трябва да поставяте в близост до другите ви растения, за да могат те да овлажняват своите жадни събратя. Имайте предвид, че блатните растения трябва да се напояват редовно, тъй като се развиват добре само в много влажна среда.

Грижа за Буйните растения

Колкото повече листа има цветето, толкова по-бързо то изпарява влагата. Те овлажняват прекрасно въздуха в стаята, но не трябва да забравяте да ги мокрите често, за да не пожълтяват. Такива растения са стайната лоза, радермахера, аспидистрата, която носи прякора „Семейно щастие".

Допълнително овлажняване

Добър вариант, особено ако имате малко дете, е да закупите и овлажнител или йонизатор, който ще спомогне въздухът в дома ви да бъде още по-свеж.

Освен това не забравяйте да избърсвате листата на растенията си с влажна кърпа, за да могат и те да дишат по-добре.