Много жени , които, недоволни от появилите се (най-често след втората бременност) разширени вени, търсят лекарска помощ. За съжаление, този проблем все още търси перфектното решение.

Причините за това заболяване се крият не само в съвременния начин на живот, който е доста заседнал, но и са еволюционно предопределени. Човек, изправяйки своето тяло, е поставил в изключително неблагоприятни условия кръвообращението на долните си крайници. Това важи особено за венозната система, където движението на кръвта се извършва в съдове, в които няма налягане. На практика това става основно с помощта на т.нар. мускулна помпа - работата на мускулите на подбедрицата създава натиск върху венозните стени и с помощта на клапния апарат на големите вени този натиск благоприятства венозния отток в правилната посока, макар и срещу силите на гравитацията.

Съвременните условия на труд и живот, постиженията на техническата революция, значително обездвижиха homo sapiens, а както казва Аристотел - нищо не изтощава и разрушава човека така, както продължителното физическо бездействие.

Предпоставки за поява и развитие на разширени вени

Намалената двигателна активност е основната предпоставка за появата на толкова разпространените заболявания на венозната система на долните крайници. Статистиката показва, че тези заболявания обхващат около 1/5 от населението на развитите страни и там те са на 3-то място като причина за трудозагуба. Като се добави и фактът, че такива пациенти рядко успяват да бъдат подходящо трудоустроени, се вижда социалната значимост на този проблем.

Наследствено предразположение - често се говори за слабост на съединителната тъкан, когато разширените вени се комбинират с плоски стъпала, хернии, хемороиди.
Бременностите - когато плодът нарасне, коремът притиска дълбоките венозни съдове и създава сериозно препятствие за венозния отток.

Професията - предразположени са хората, работещи статично на крака - готвачи, фризьори, шивачи, хирурзи, пекари.

От значение са и прекалените топлинни провокации и злоупотребата с алкохол.

Клинична картина

По правило оплакванията на пациентите не кореспондират с тежестта на заболяването. Обикновено болните чувстват тежест и напрегнатост в краката, лесна уморяемост, болки, сърбежи, нерядко получават мускулни крампи на подбедрицата, но могат да липсват каквито и да е оплаквания. Обективно най-често се засягат кожните вени по вътрешната повърхност на долния крайник зад и под коляното.

Кожата обикновено е пигментирана, суха, често екзематозно променена, космите по-често намаляват, понякога се нарушава потоотделянето. Чест е отокът около глезените, който при покой в хоризонтално положение изчезва. Понякога променените изтънени стени на болните вени се пукат и обилно кървят, което е по-безобидно, отколкото обикновено се възприема. Ако не се лекуват своевременно и правилно разширените вени, често се стига до усложнения - екземи, тромбози, варикозни рани, тромбофлебити, нарушения на лимфния отток.

Лечение

Най-разпространено е оперативното отстраняване на разширените вени. Важно е добре да се прецени, доколко това е оправдано, тъй като, за съжаление, рецидивите са чести, което донякъде компрометира този метод. Многобройните мазила и хапчета в някои случаи могат да намалят субективните оплаквания, но не и да премахнат болните вени.

Прилагането на склерозиращи (тромбозиращи) медикаменти успешно замества оперативното отстраняване на вените. Те се инжектират в разширените вени и предизвикват реакция в стената им, която води до тяхното облитериране, т.е. до отстраняването им.

Освен че се извършва амбулаторно и пациентите не губят работоспособността си, този метод има и други предимства - липсват козметичните белези от операцията и рискът от рецидиви е относително по-малък. Носенето на компресивни превръзки и ластични чорапи във възстановителния период е задължително, независимо от метода на лечение. Разширените и уголемени капиляри, понякога даже метловидни, на практика са без значение за здравето, но не и за самочувствието. Те също могат да се склерозират или отстранят с лазер.

Можем ли да се предпазим?

Вече подробно изтъкнахме значението на движението като основен фактор, осъществяващ основния ток.

Затова - ходете, ходете и пак ходете! Особено важно е това да става с подходящи обувки. Те трябва да са с малък ток - до 3-4 см. и по възможност с ортопедична подметка. Това е съществено, тъй като високият ток или равните обувки променят позицията на стъпалото и нарушават работата на мускулната помпа. Чорапите, които носите, винаги трябва да са с хубав ластик.

Всеки спорт е препоръчителен, освен прекалено силовите. Плуването в най-голяма степен подпомага работата на венозния апарат - мускулите работят пълноценно, полухоризонталното положение намалява ефекта на земното притегляне, а водата масажира кожата.

Не напълнявайте - всяко увеличение на теглото, особено рязкото, се отразява неблагоприятно на венозния отток. За бременните има значение дали по време на бременността си качват 15 или 30 килограма. В последните месеци на бременността (особено ако са предразположени) е полезно да се помага на работата на вените с ластични чорапи или още по-добре с подходящите за целта чоропогащници.

Избягвайте прекаленото нагряване - целодневното излагане на слънце, продължителното стоене в сауни, горещи басейни и вани, епилацията с горещ парафин. И обратно - топенето на краката в хладка вода, особено ходенето в морето облекчава застоя. Ако се налага дълго пътуване и имате възможност - прекъсвайте го на всеки 1-2 часа, за да се раздвижите, макар и за 5 минути.

www.doctorenchev.bg