Познато ли ви е постоянното сърдене на вашия тийнейджър у дома? Най-голямото предизвикателство за него е да открие съмишленици, приятели и въобще хора, които да го разбират.

Тийнейджърските години са времето, в което детето е най-чувствително и уязвимо.

Трудно открива опора и във ваше лице, тъй като смята, че говорите на различни езици. Именно това е причината за възникването на голяма пропаст между родители и деца.

И все пак, не се предавайте и се опитайте да покорите „самотния остров", който обитава вашето дете.

Покажете му, че именно вие, родителите му, сте хората, които най-добре могат да му влязат в положението. Ето няколко съвета как да стане това:

- Не избягвайте темите табу. Говорете свободно за секс, наркотици, любов, бременност, престъпност, алкохол.

Не живейте в заблудата, че това ще го подтикне да тръгне по лош път. Напротив, ще покажете на детето си, че въпреки възрастовата разлика между вас, се интересувате от едни и същи неща.

- Споделяйте личните си изживявания. Няма тийнейджър, който да не е любопитен как мама и татко са се запознали и как се е появил на бял свят.

Абстрахирайте се от факта, че сте родители и трябва да се държите сериозно, каквото е обичайното схващане за „родителската професия".

Споделете на хлапето си за първата си любов, първото разочарование от раздялата, първото напиване и други пикантерии от живота си.

Така ще предизвикате интереса му и стремеж от негова страна да ви разкаже за личните си изживявания.

Типична тийнейджърска черта е поривът към самоизтъкване пред останалите връстници. Всеки иска да се покаже, че е над другия и го превъзхожда.

Оттук идват и многобройните истински и измислени историйки сред подрастващите за това кой колко се е напил и с кой е излязъл на среща.

Така, за да не остане по-назад от вас и интересните ви историйки, вашият тийнейджър може да ви разкаже много за себе си.

- Не критикувайте, а се поставяйте на негово място. Никой не обича критиката и в редки случаи тя е помогнала някому.

- Не забранявайте на детето си да излиза по срещи, да пие или да бъде сексуално активно. Това няма да го спре, а ще има точно обратния ефект. По-добре поговорете с него за това как да се предпазва.

- Оставете го да бъде самостоятелен. Не го следете. Няма как винаги да бдите над него. Все някой ден той/тя ще напусне „бащиния кът".

Покажете, че му имате доверие. Това ще го накара да бъде малко по-отговорен и ще се старае да оправдае доверието и очакванията ви.

- Отървете се от черните мисли за гаджето на тийнейджъра. Една връзка ще го накара да се чувства по-щастлив, уверен в себе си, по-атрактивен и дори по-комуникативен.

В редки случаи любовта пречи на образованието и сериозните ангажименти.

- Не сравнявайте детето си с негови приятели, братя или сестри. Коментари като „Защо не можеш да си примерен като брат си!?" по-скоро ще го озлобят детето. Така ще станете негов враг, а не приятел.

Опитайте се да разберете, че всеки човек е различен и има своите плюсове и минуси. И вие не сте били достатъчно примерни според вашите родители. Тогава харесваха ли ви коментарите им?

- Отделяйте повече време на детето си. Покажете интерес към живота му и дейностите, с които се занимава. Внимавайте обаче да не станете досадни.

Важно е то да получава емоционална подкрепа от вас и да знае, че се гордеете с него. Показвайте силната си любов и привързаност открито и често.

- Бъдете винаги в приличен външен вид, когато тийнеджърът кани гости. Не му давайте повод да се срамува от родителите си, а напротив, помогнете му да си изгради високо самочувствие.

А и ако се представите като готини мама и татко, може и вие да се включите в разговорите на компанията. Да опознаете приятелите му е едно добро начало към вашето сприятеляване за цял живот.

- Наблюдавайте какво гледа, слуша или чете хлапето. Така ще имате повече теми за разговори, а и ще комуникирате по-свободно по неговите любими теми.

- Хранете се заедно възможно най-често. Това ще подобри общуването между вас и детето. Или поне ще ви даде шанс и повод да проведете разговор с него.

Семейната вечеря трябва да се превърне в любима традиция, при която всеки разказва за себе си.

- Изслушвайте детето си. Щом започна да говори за нещо с интерес, не го прекъсвайте. В противен случай рискувате да се върнете на стартовата линия.

Тогава отново ще ви се наложи да убеждавате дъщеря си или сина си, че по-перфектен приятел от вас няма.

И най-важното е да знаете, че никога не е късно да подобрите връзката си със своите деца. А това е изключително важно както за цялото семейство.

Източник: rozali.com