Учени от Eastman Institute са провели изследване, за да определят дали избелващите гелове и агентите в тях имат негативен ефект върху зъбите.
Те проучили ефекта на 6% водороден прекис, който е най-използваната съставка в тях.
В хода на тестовете станало ясно, че действието на прекиса върху зъбите е незначително в сравнение с това на киселините, съдържащи се в плодовите фрешове.
Особено вреден се оказал портокаловият сок, който силно деминерализира емайла, намалява твърдостта му и води до разграпавяването му.
Той намалява твърдостта на зъбния емайл с 84% - най-много в сравнение с други подобни плодове.
Това е важен факт предвид множеството диети и хранителни режими, включващи пресни плодове и сокове от цитрусови плодове.
Фрешовете от портокали, лимони и грейпфрут са с най-висока киселинност и са силно агресивни по отношение на зъбните тъкани.
Сега учените разполагат със сканиращ микроскоп, с чиято помощ са отчетени промените и на микроскопично ниво.
Заключението им е, че киселините от плодовите сокове са толкова силни, че буквално разтварят зъбния емайл.
Това, разбира се, не е толкова опасно при умерена консумация на фрешове (до 4 пъти седмично) и при добра хигиена на зъбите.
Експертита не препоръчват да се ограничава приема на натурални сокове.
Но, за да продължите да се любувате на вкуса от прясно изцедени плодове, винаги ги пийте със сламка, съветват те.
Така няма никакво съприкосновение мецду сока и зъбите, а това запазва последните здрави за повече време
Източник: kozmetikata.com