Ще поговорим за онзи момент от живота, когато сами вземете решение, да имате бебе.

От изключителна важност е да подготвите както тялото, така и ума си за голямото събитие.

Това ще ви помогне да заченете по-бързо и бременността ви да протече без проблеми.

Погрижете се за организма си и тази машина с твърде висок самостоятелен разум щи ви изненада приятно.

Посетете личния си лекар

Общото ви здравословно състояние, както и предишни заболявания могат да окажат влияние върху бебето.

Посъветвайте се с лекаря за евентуалните рискове, за мерките, които трябва да вземете, ако се налага.Попитайте го за всичко, което ви се струва важно, или не чак толкова, свързано с бременността.

Направете си преглед и при гинеколог, той ще е един от най-близките ви хора по време на бремеността.

Фолиевата киселина

Фолиевата киселина (или витамин В 9) помага за правилното развитие на клетките. Много малка част от жените поемат достатъчно витамини от В групата само чрез храната.

Посъветвайте с лекар и ако той прецени, взимайте витамини на таблетки поне два месеца преди зачеването, както и през първите месеци на бременността.

Хранете се здравословно

Здравословното хранене е важно и за вас, и за партньора ви. И двамата трябва да наблегнете на плодовете и зеленчуците, да намалите солта и полуготовите храни.

Доброто хранене дава шанс на вашето бебе за добър старт в живота. Информирайте се добре и за храните, които е препоръчително да не приемате, докато носите бебе.

Ограничете алкохола

Употребата на алкохол намалява значително способността за зачеване, за това бъдещите родители трябва да се ограничават докато „работят" по въпроса с наследниците.

Освен това медицински изследвания показват, че вероятността от усложнения на плода е много по-голяма, ако родителите са били под влияние на алкохол ( или наркотици) по време на зачеването.

Откажете цигарите

Тютюнопушенето намалява фертилността с 30 %, за това е препоръчително и двамата да спрете да пушите.

Естествено, трябва да забравите цигарите по време нa цялата бременност, както и докато кърмите, защото всичко, което приемате вие, се поема и от детето ви.

Влезте във форма

Добрата физическа форма ще ви помогне да понесете по-леко промените, които ще настъпят с вас в продължение на деветте месеца. Наблегнете на упражнения за гърба и долната част на тялото.

Ако вече редовно посещавате фитнес залата, посъветвайте се с лекар за упражненията, които можете да продължите да правите и през бременността.