Функционалните продукти са ново и перспективно направление в хранителната индустрия.
Неговата цел е подобряване на здравето на хората и профилактика на най-разпространените заболявания.
Функционалните храни спомагат за повишаване на физическата издържливост, подобряват храносмилането и регулират апетита.
Преди всичко това са продукти, обогатени с хранителни влакна, бифидо- и лактобактерии, витамини, минерални вещества и микроелементи.
Към тях се отнасят също специалните храни за спортистите, диетичните продукти за болни и значителна част от биологически активните добавки.
Диетолозите отдавна твърдят, че храната, обогатена с т.н. бифидобактерии, е особено ценна за здравето.
Те са необходими на организма за борба с вредните микроорганизми - "война", която човекът води от раждането до смъртта си.
И плачът на бебето, и оплакванията на детето заради болки в стомаха могат да бъдат предизвикани от отслабване на полезната микрофлора.
Лошото здравословно състояние на възрастните също често е свързано с недостига на бифидобактерии.
Функционалните продукти са полезни и за здравите хора с профилактична цел, но са особено важни при лечението на дисбактериозата.
Тя е наричана от специалистите "бичът" на нашето време, в което пълноценният обяд често се замества от "fast food" - чипсове, хот-дог, сандвичи и т.н.
Продуктите с "живи" бактерии подобряват дейността на стомашно-чревния тракт, помагат при заболявания на черния дроб и задстомашната жлеза, при алергии, нарушения в имунната система.
Някои от тях са от голямо значение и при онкологични заболявания, когато болните преминават курс по химио- и лъчева терапия и естествената микрофлора на червата загива.
Нядваме се скоро да се радваме на по-голямо разнообразие от качествени функционални продукти и на нашия пазар, защото ползата от тях може да се окаже наистина огромна.
Източник: здраве.bg