Майките са най-добрите съветници на момичетата.

Но това обикновено го разбираме, едва когато сме вече пораснали жени.

Ето и първата част от всички онези забележки на мама за отношението ни към външния си вид, които и до ден днешен помним. И които, разбира се, се оказаха повече от верни.

Тестеното и сладкото се отразяват и на кожата

Голямата истина, която вече можем да си обясним. Не едно изследвания доказват, че младежи похапващи си повече бързи въглехидрати като бисквитки, вафли, банички, за сметка на пълнозърнести храни, както и такива, богати на въглехидрати, страдат по-често от акне.

Причината - храни с висок гликемичен индекс карат кръвната захар да се покачва и да се отделя голямо количество инсулин.

Инсулинът стимулира работата на хормони, наречени андрогени, отговорни за прекаленото омазняване на кожата и съответно появата на пъпки.

Не се мръщи, ще останеш така за цял живот

Е, не в буквалния смисъл, но много от мимиките, с които свикваме, постепенно образуват бръчки по лицето.

Контракциите на лицевите мускули карата кожата да "ляга" върху тях, за да ги отпуска. Много от бръчиците, появяващи се в горната част на лицето, са следствие именно от мимиките.

Сега вече знаем, че можем да се предпазим от нежелани изкривявания на лицето - носене на слънчеви очила и максимално отпускани на лицевите мускули.

Само да съм не видяла да пушиш

Като изключим пораженията върху здравето, има такива и върху кожата - тя се състарява, дори придобива неприятен сивкав оттенък.

При всяко дръпване от цигарата се вдишват токсини, които се отразяват на кожата, свивайки кръвоносните съдове и придавайки и нездрав и уморен вид.

Освен това, с годините пушене около устните се образуват бръчки.