За булката е въпрос на чест да се приведе в добра форма за сватбения си ден. След като сложи пръстена обаче, ситуацията може да стане съвсем друга.

Според проучване 25% от новоомъжените повишават теглото си в рамките на година след церемонията, като обикновено става дума за около 10 кг.

Една на всеки пет булки, които са качили тегло, стигат до кавга с партньора си заради допълнителните килограми.

Повече от половината заявяват, че не се притесняват за външния си вид и теглото си след големия ден.

Проучването сред 3 000 омъжени жени разкрива, че на повече от една трета от всички булки им е трудно да се хранят здравословно през първата година от брака, защото вече нямат мотивацията на предстоящите сватбен ден и меден месец.

Четвърт от тях признават, че се започнали да намират утеха и забавление в храната, защото се чувствали разстроени от това, че големият ден е зад гърба им, докато 31 % казват, че го правят, просто защото не знаят с какво да се занимават след като вече нямат сватба за планиране.

Почти една трета от младоженките правят по-малко физически упражнения през първите няколко месеца от брачния си живот, отколкото са правили преди.

Говорителят на млечната компания Yakult, която е извършила проучването, казва:

„Месеци наред най-важното нещо за бъдещите булки е да отслабнат и да приведат тялото си в идеална форма за сватбата.

След сватбата обаче, изведнъж забравят да поддържат талията си и като че ли компенсират за изгубеното време - особено ако са на луксозен меден месец.

Някои се справят със затишието след сватбата като посягат към яденето за утешение и си стоят вкъщи вместо да се хранят здравословно и да посещават фитнеса, и откриват, че всичките им предишни усилия са отишли на вятъра."

Но ако жените, качили килограми, са се надявали, че женитбата ще ги направи недосегаеми за критика, много от тях са се разочаровали.

Още на етапа на медения месец, 19% от мъжете правят коментари относно теглото на съпругите си, повече от половината от които казват, че това ги е стимулирало да направят нещо по въпроса.

Около 30% минали на диета заедно с половинките си, за да се окуражават взаимно.