Бебето обича биберона. Той му дава комфорт и спокойствие, замества близостта на майчината гръд.

Инстинктът на бебето да смуче постоянно му е вроден и то започва да го проявява почти веднага след раждането си.

Най-често желанието да има биберон в устата се асоциира със сученето от майчината гърда. Това усещане го успокоява.

По-голямата част от бебетата дори заспиват докато сучат, макар вече да са се нахранили.

Биберонът замества именно тези моменти. Ако детето няма биберон, то ще започне да лапа пръстчетата си или дори цялото юмруче.

Когато детето стане на 3-4 месеца, то ще започне да си навира всякакви предмети в устата, което преди всичко друго е нехигиенично.

Още по-голяма потребност за смучене има в месеците, когато започнат да никнат и първите зъбки.

С времето се стига до момента, в който бебето и биберона стават неразделни. Когато то плаче, за да бъде успокоено му се навира биберон в устата.

Това се превръща в навик както за родителите, така и за мъника. И колкото „по - пристрастено" е той, толкова по-трудно ще се откаже от биберона.

Добрият-лош биберон

Прекаленото смучене на биберон може да доведе до инфекция в ушите, както и до стомашни неразположения.

Биберонът обаче често бива критикуван повече, отколкото заслужава. Бебето и майка му имат нужда от биберон през първата годинка.

Смученето на пръстчето е опасно, защото много деца точно по този начин изкривяват захапката си.

Детската устичка е много нежна и непрестанният натиск от смученето на пръста може да му навреди.

Биберонът крие този риск в много по-малка степен и то само, ако наистина злоупотребявате с него.

Все пак обаче идва момент, в който е време детето да престане да ходи с биберон в уста и това трябва да стане около прохождането и по-интензивното проговаряне около първата годинка.

Какви трикове да използвате, за да откажете бебето от биберона?

Да махате бибата от устата на бебето докато пбаче е ясно, че няма как да проработи и освен всичко ще травмира човечето.

Като за начало трябва да се опитвате да разсейвате вниманието на детето с всякакви други занимания - игри, комуникация, опити да говори.

Доказано е, че продължителната употреба на биберон забавя проговарянето на детето. Затова се опитвайте да стимулирате детето да се учи да говори. Колкото повече напредва със сричките и думичките, толкова по-малко ще иска биберона в уста.

Успеете ли веднъж да излъжете мъника да заспи без биберон, никога повече не му го давайте отново, защото ще се върнете крачка назад.

Когато се събуди, детето много по-рядко ще се сеща за биберона и малко по малко ще започне да го забравя.

За целта не дръжте бибата пред него. Нека не го вижда и не се сеща за него. Ако се наложи, обяснете, че сте го дали на друго бебе, а вашият мъник трябва да се почувства като голям човек, който вече не трябва да ползва биберон.

Друг вариант е да го убедите, че биберонът е загубен и трябва заедно да го намерите. Детето ще започне да го търси заедно с вас, но няма да успявате да го намерите. Така търсенето може да се превърне в забавна игра, по време на която трябва да се опитате да разсеете детето в други занимания и то неусетно ще забрави за нуждата от биберон.

Отвличайте вниманието на мъника с различни залъгалки, игри, пеещи играчки, така че да не си концентрира вниманието върху липсващия биберон. И запомнете - махането на биберона става плавно, но решително и с постоянство.

Източник: rozali.bg