Глория Петкова е едно от най-добрите попадения на българската модна сцена през последните няколко години. Лицето й ни е познато от кориците на модните списания и билбордовете по големите булеварди.

Глория е на 18 години, от две е в модния бранш, а вече е лице на родната марка Capasca. Няколко пъти е била корица на модни издания, а сега е номинирана и от списание Грация за Жена на Годината в категория Мода (Лица).

Глория не робува на предразсъдъци, никога не е била на диета, няма амбиции да бъде поредната лъскава Мис-ка, предпочита кубинки пред високите токчета и определя моделството като хоби, а защо - вижте сами.

Глория, ти си номинирана за Жена на годината в категория Мода (Лица) от списание „Грация". Очаквано ли беше това за теб?

Най-малко от всичко съм очаквала да ме номинират. Дори си помислих, че се шегуват с мен, когато разбрах.

Тази номинация ласкае ли те?

И да, и не.

Защо?

Защото, доколкото знам, и Азис присъства в класацията/номинациите, така де. Ако и той е номиниран, не мисля, че трябва да се лаская, а по-скоро да ме е мъничко срам.

Изобщо красотата, според мен, е толкова относително понятие. Да, наистина има тръпка в това някой, който не познаваш, да те смята за красива, но аз лично не мога, а и не мисля, че знам как точно трябва да се определя красотата.

А иска ли ти се все пак да спечелиш?

Естествено! Аз искам да печеля във всяко едно състезание, с което се заемам. Човешко е.

От колко време се занимаваш с мода?

Сериозно - от около две години.

Това ли е твоето призвание?

Призвание, не. По-скоро хоби е точната дума, защото все пак в България не бих могла да се издържам от моделство. Тук предпочитам да съм от другата страна - на този, който създава, а не на този, който представя.

Какво е модата през твоите очи?

Двустранна е.

От гледна точка на модела, какъвто съм в момента, е ужасно интересно преживяване, изпълнено е с много запознанства, хора, срещи, пътувания, комплименти от непознати (което между другото на моменти е доста дразнещо).

А от страната на дизайнера, който бих искала някой ден да бъда и самата аз, е музика за очите.

Налагало ли ти се е да бъдеш на диета и ползвала ли си някога хапчета за потискане на глада?

Не, не съм била на диета, не ми се налага. А тези хапчета, те не са ли само за възрастните жени?!

Всеобщо е мнението, че моделите, не само в България, а и по света, предлагат компанията си на хора с финансови възможности. На теб случвало ли ти се е?

Така, това на всички е ясно. Има както всякакви хора, така и всякакви манекенки.

Да, има такива, които предлагат плътта си в замяна на скъпи "подаръци".

Аз самата съм била свидетел на доста такива случаи, което е повече от отвратително. Това са евтини постъпки, но за всеки влак си има пътници.

Много ми е неприятно да мисля за тези момичета, наистина ги съжалявам.

В момента, освен с мода, с какво друго се занимаваш?

Последна година съм в художествената гимназия. В свободното си време се проявявам като дизайнер, обожавам модата, обожавам да творя и наистина ми доставя удоволствие.

Какъв е стилът ти?

Купувам дрехи единствено, в които се влюбя от пръв поглед, и често те съвсем не са удобни. Понякога са скъпи, но друг път мога да ги намеря и в магазини "second hand". Никога не се ограничавам в един стил, обичам да ги комбинирам.

Висок ток или кецове?

Кубинки.

Какво би казала на момичетата, които тепърва ще се впуснат в модния бизнес?

Да се забавляват, независимо от всичко.