Последният месец от годината е подчертано празничен. А това неминуемо е свързано с разнообразни питиета и бурни наздравици.

Прекаляването с алкохола е само на една ръка разстояние и дори и да няма сериозни последствия, то гарантира ужасен махмурлук на следващата сутрин.

Махмурлукът всъщност е съвкупност от различни неприятни симптоми, вследствие на алкохолната интоксикация.

Оплакванията включват главоболие и световъртеж, болки в мускулите, отпадналост, жажда, гадене и дори повръщане, зачервяване на очите, повишена чувствителност към светлина и шум, влошено качество на съня, намалена трудоспособност.

Други симптоми могат да бъдат повишена телесна температура, потене, тремор, сърцебиене.


Тези симптоми могат да варират при различните хора, както и в зависимост от вида и количеството на консумирания алкохол.

Първите признаци на махмурлук започват малко след като концентрацията на алкохола в кръвта намалее, тоест когато премине първоначалното токсично действие, притъпяващо сетивата.

Неприятните усещания могат да продължат от няколко часа до цяло денонощие, като това също зависи от количеството и качеството на изпитото, както и от индивидуалната способност на организма да се бори с токсичните последствия от алкохола.

На какво се дължи махмурлукът?

Обезводняване

Алкохолът е мощен диуретик и е основен фактор за учестена диуреза (отделяне на урина).

Диуретичните свойства на спиртните напитки се дължат на индиректното им влияние върху хипофизата и хипоталамуса, които освобождават хормона вазопресин.

Той има централна роля в контрола над образуването и отделянето на урина и потискането му води до увеличаване на отделяните течности.

Когато загубата на течност чрез урината не се компенсира с прием на достатъчно вода, организмът се обезводнява, а това причинява главоболие, световъртеж, непоносимост към светлина и силен шум.

Възпаление на стомашната лигавица

Гаденето, повръщането и болките в корема се провокират от възпаление на лигавицата на стомаха, причинено от алкохола.

Последният освен това забавя изпразването на стомаха, което също може да обуслови гадене и повръщане.

Ниско ниво на кръвната захар

При метаболизирането на етиловия алкохол под действието на ензимите се получават последователно ацеталдехид и оцетна киселина, които имат силен токсичен ефект и са основен фактор за проявата на алкохолната интоксикация.

Разграждането на алкохола е процес с висока интензивност, който блокира производството на глюкоза и повишава нивото на млечна киселина, предизвиквайки ацидоза.

Тъй като глюкозата е основен източник на енергия за мозъка, ниската кръвна захар предизвиква отпадналост, мускулна слабост, уморяемост, понижена трудоспособност, невъзможност за концентрация.

Недоспиване

Спиртните напитки предизвикват сънливост, но значително влошават къчеството на съня.

Те променят отделните фази на съня, което нарушава нормалния цикъл на възстановяване на организма.

Как да се предпазим от махмурлук?

-Най-сигурното нещо, което можете да направите, е просто да не пиете или да пиете бавно и умерено.

-Не смесвайте различните видове алкохол.

-Не пийте на гладен стомах. Яденето, особено на по-мазни храни, забавя абсорбцията на алкохола в стомаха и по този начин организмът разполага с малко повече време, за да осигури разграждането му.

-Поемайте течности. Пиенето на много вода и плодови сокове ще намали обезводняването и ще запази високото ниво на глюкозата в кръвта.

Как да облекчим махмурлука?

-С достатъчно течности. Приемането на вода, плодови сокове, богати на електролити течности като подсолени маринати, супи, бульони възстановяват водния баланс в организма.

-Кафето не помага. Кофеинът също е диуретик и ще засили обезводняването на тялото.

-Яжте по-лека храна. За предпочитане са сухарите, обикновените бисквити, препечените филии, ориза, бананите.

Добре е да избягвате тежки, мазни и пикантни храни, които могат да раздразнят стомашната лигавица.

-Аналгетици. Някои медикаменти също помагат за по-бързо справяне с махмурлука.

Лекарите предупреждават, че аспиринът и нестероидните противовъзпалителни средства допълнително оказват неблагоприятен ефект върху стомашната лигавица и нарушават защитните механизми спрямо солната киселина.

Все още няма надеждно средство, което да предпазва от махмурлук или да се бори със симптомите му.

Не трябва да се забравя, че тежката алкохолна интоксикация е животозастрашаваща и в такива случаи трябва своевременно да се търси лекарска помощ.

Източник: puls.bg