Древните финикийци произвеждали боя в кралско лилаво, като за половин килограм от нея използвали 60 000 морски охлюва.

Днес се убеждаваме в това, което древните знаели преди хиляди години - лилавото е особен и прекрасен цвят. Тайната му се крие в комбинацията на пълните противоположности - топло червено и студено синьо.

Според специалистите на Pantone лилавото "комбинира възбудата и страстта на червеното със спокойствието на синьото, създавайки невероятен баланс."

Що се отнася до грима, експертите винаги говорят за цветовете, които ласкаят и допълват цвета на очите и косата, и хармонират с тена на лицето. А лилавото тук играе ролята на прекрасното изключение.

Гримът в този нюанс има свой собствен характер и очарование, стига да не се получат грешки при нанасянето.

- Ако имате среден тен на кожата със златен подтен, за вас са подходящи наситените тонове на лилавото, по-близки до синьото - аметист или ирис.

- Ако имате нежна розова кожа и сте избрали лилаво червило, нанесете коректор предварително. Това ще запази цвета максимално естествен.

- При условие, че се притеснявате лилавото да не контрастира прекалено рязко на останалата част от грима, използвайте четка, за да "разлеете" резките граници между цветовете.

- Макиаж в лилаво за офиса е твърде дръзко решение, но не и неприемливо.

Можете да нанесете шоколадово кафяво в основата на миглите и да продължите с лилаво във външния ъгъл например.

Много е важно добре да смесите границите между двата цвята. Така лилавото ще бъде скрито под вашите мигли, но ще загатва за себе си по интересен начин.

- За вечерния макиаж преди лилавите сенки нанесете черен молив по линията на миглите. Това ще подчертае очите. Използвайте тъмни нюанси на лилавото за ефекта на магичния теменужен поглед.

Източник: kozmetikata.com