Последният месец от годината може и да изобилства от празници и почивни дни, но никак не е релаксиращ за тялото.

Напрежението в работата е почти двойно, защото в повечето случаи се преследват най-крайните крайни срокове, трябва да се купуват подаръци, да се организират празненства, а финалът е известен като Великото плюскане...

Като добавим обилното количество алкохол, което се излива върху всички гореизброени дейности, декември се превръща в критичен за здравето месец.

Изтощителното темпо, с което повечето от нас се устремяват към края на годината, е особено пагубно за имунната система.

Точно за това ще ви дадем няколко бързи съвета за подготовка, с които отвътре навън ще подготвите и запазите тялото си преди празниците.

Ето и първият: Диетата

Най-лесният начин да планирате режима си на хранене добре преди и по време на предстоящите празненства, е да ядете редовно.

„Много хора пропускат хранения с мисълта, че ги очаква празнична трапеза и алкохол," обяснява британският диетолог Найджъл Денби.

„Това не е хубаво, защото ще разстрои нивата на кръвната ви захар и вероятно ще компенсирате прекалено, когато огладнеете вечерта."

Той съветва придържане към балансиран режим на хранене, който включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и към всичко това имуностимулиращи храни като бялото месо и ядките.

Експерти препоръчват добавяне на сурови зеленчуци към всяко хранене в седмиците преди Коледа.

Това е храна, богата на ензими и витамини, която обаче липсва на повечето (пред)коледни трапези.

Тялото е способно да складира някои витамини (но не и витамин С) в черния дроб, бъбреците и мастната тъкан за по-дълъг период от време.

А предварителното запасяване компенсира липсата на някои хранителни вещества по-късно.

Избягвайте да прекарвате повече от три-четири часа без храна - честото похапване поддържа постоянни нива на кръвната захар, а това означава и по-добър контрол върху теглото.

Белтъчините и качествените мазнини (ненаситени) засищат добре, при това за продължителен период от време, така че са задължителни за всяко хранене.

Идеалната закуска според Бийн Сопуит, терапевт за ума и тялото към британски център за здравословно хранене, е яйца на очи с хляб без пшеница.

В нея е добре балансирано количеството белтъчини, мазнини и въглехидрати, което я прави страхотен старт на деня ви.

Има добри новини и за любителите на кафето - няма нужда да пропускате сутрешната доза кофеин.

Сопуит отбелязва, че е добра идея да се откажете от допълнителните дози от стимулиращата напитка, но няма нужда напълно да я пропускате.

Според Иън Марбър, главен консултант по хранене в известна лондонска клиника, приемането на комбинация от белтъчини и мазнини в малки, редовни количества поддържа нивото на кръвната захар постоянно.

Гладното тяло минава на режим „гладуване" и кара надбъбречните жлези да работят допълнително, само за да останете активни.

Това в крайна сметка изчерпва запасите от енергия за по-голям период в бъдеще. А резултатът е изтощение и голяма порция стрес вероятно.

Поддържането на стабилно ниво на енергия няма да форсира надбъбречните жлези и усещането за умора ще отшуми.