Последният месец от годината може и да изобилства от празници и почивни дни, но никак не е релаксиращ за тялото.
Напрежението в работата е почти двойно, защото в повечето случаи се преследват най-крайните крайни срокове, трябва да се купуват подаръци, да се организират празненства, а финалът е известен като Великото плюскане...
Като добавим обилното количество алкохол, което се излива върху всички гореизброени дейности, декември се превръща в критичен за здравето месец.
Изтощителното темпо, с което повечето от нас се устремяват към края на годината, е особено пагубно за имунната система.
Точно за това ще ви дадем няколко бързи съвета за подготовка, с които отвътре навън ще подготвите и запазите тялото си преди празниците.
Ето и първият: Диетата
Най-лесният начин да планирате режима си на хранене добре преди и по време на предстоящите празненства, е да ядете редовно.
„Много хора пропускат хранения с мисълта, че ги очаква празнична трапеза и алкохол," обяснява британският диетолог Найджъл Денби.
„Това не е хубаво, защото ще разстрои нивата на кръвната ви захар и вероятно ще компенсирате прекалено, когато огладнеете вечерта."
Той съветва придържане към балансиран режим на хранене, който включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и към всичко това имуностимулиращи храни като бялото месо и ядките.
Експерти препоръчват добавяне на сурови зеленчуци към всяко хранене в седмиците преди Коледа.
Това е храна, богата на ензими и витамини, която обаче липсва на повечето (пред)коледни трапези.
Тялото е способно да складира някои витамини (но не и витамин С) в черния дроб, бъбреците и мастната тъкан за по-дълъг период от време.
А предварителното запасяване компенсира липсата на някои хранителни вещества по-късно.
Избягвайте да прекарвате повече от три-четири часа без храна - честото похапване поддържа постоянни нива на кръвната захар, а това означава и по-добър контрол върху теглото.
Белтъчините и качествените мазнини (ненаситени) засищат добре, при това за продължителен период от време, така че са задължителни за всяко хранене.
Идеалната закуска според Бийн Сопуит, терапевт за ума и тялото към британски център за здравословно хранене, е яйца на очи с хляб без пшеница.
В нея е добре балансирано количеството белтъчини, мазнини и въглехидрати, което я прави страхотен старт на деня ви.
Има добри новини и за любителите на кафето - няма нужда да пропускате сутрешната доза кофеин.
Сопуит отбелязва, че е добра идея да се откажете от допълнителните дози от стимулиращата напитка, но няма нужда напълно да я пропускате.
Според Иън Марбър, главен консултант по хранене в известна лондонска клиника, приемането на комбинация от белтъчини и мазнини в малки, редовни количества поддържа нивото на кръвната захар постоянно.
Гладното тяло минава на режим „гладуване" и кара надбъбречните жлези да работят допълнително, само за да останете активни.
Това в крайна сметка изчерпва запасите от енергия за по-голям период в бъдеще. А резултатът е изтощение и голяма порция стрес вероятно.
Поддържането на стабилно ниво на енергия няма да форсира надбъбречните жлези и усещането за умора ще отшуми.