В днешно време все повече мъже и жени се оплакват, че след секс се чувстват потиснати и разстроени. И проблемът не се крие нито във финансовата криза, нито в свинския грип. Така е открай време, просто не е било прието да се говори за това.

Липса на логика

Очакваме от секса релаксация и щастие. Самата природа го е програмирала така, по време на секс организмът произвежда хормони на щастието и мускулите се отпускат напълно. А това не е само на физиологично ниво. Има го и психологическия емоционален момент - по време на секс се чувстваме невероятно близки и откровени с партньора, който също ни се открива напълно.
Какъв е проблемът тогава? Защо след толкова мощно антидепресивно занимание започват да ни терзаят душевни мъки? За ваша изненада, отговорът се крие не в психологията, а във физиологията.

Времената, в които живеем, нямат вина

Природата ни е подготвила изненада. Сексолозите я наричат postcoital blues ("тъга след близост"). Но тревожността и тъгата след оргазъм не са бич на нашето време, те са измъчвали дори и древните гърци. Това доказват и думите на античния лекар Гален - "след сношение всички животни се натъжават, освен петлите и жените". Може би древният грък не е познавал твърде добре слабия пол, щом не е отчел душевните терзания и при представителките му.

Природна загадка

Проблемът е, че при оргазъм в организма протичат сериозни положителни промени. След преминаване на оргазма тялото е принудено да се върне в нормалното си състояние. Сравнено с еуфорията, в която сме били допреди малко, нормалното състояние започва да ни се струва недостатъчно добро.

На химическо ниво

По време на оргазъм се активират зони от мозъка, участващи в производството на допамин. Този хормон се отделя при изпитвано удоволствие, например произвежда се активно, когато се чувстваме влюбени. До този извод е стигнал биологът Герт Холстеге. Освен това при оргазъм значително се понижава активността на онази зона от мозъка, която отговаря за чувството на страх. По време на пиковия момент в секса се повишава и прагът на болка. Според някои изследвания стимулирането на G-точката може да намали чувството за болка почти два пъти.

След като бурята от щастие и веселие отшуми, активността на мозъчния дял, отговарящ за страха, отново се повишава и ние се сблъскваме с прогресиращо чувство за тревога. Това чувство може да се сравни с махмурлук след невероятно бурен и весел купон.

Всичко става в главата

Затова не се притеснявайте, ако след секс изведнъж се почувствате разстроени. Проблемът не се крие в избора ви на партньор или в негови грешки по време на акта, а в собствената ви физиология. Просто някои хора преживяват хормоналните "бури" спокойно, а други - болезнено. Ако спадате към втората категория, не бързайте да се оплаквате на приятелки и лекари. Просто изчакайте мозъка ви да се пренастрои от едно състояние към друго.