Коледната украса с вкусни изрисувани курабийки сякаш става все по-популярна и у нас.
Много домакини да се заиграват с приготвянето на ядящи се ангелчета, елхички, снежинки, сърчица...
И ако за този, който ги приготвя, хрупкавите бисквитки са едно голямо „връткане" около печката, то за децата са символ на любимия им празник.
Всъщност, големият майсторлък в приготвянето е оцветяването и рисуването върху повърхността им. Но не е задължително да правите бисквити шедьоври. Трябва само да проявите мъничко търпение и да експериментирате с цветовете.
Ето и една лесна рецепта за коледни курабийки, които след изпичане и оцветяване можете да нанижете на връвчица и окачите като украса на елхата.
Необходими продукти:
250 гр. пудра захар
3 яйца
120 гр. мед
400-500 гр. брашно (колкото поеме)
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. индийско орехче на прах
щипка карамфил
1 белтък за намазване
Глазура:
140 гр. пудра захар
1 белтък
няколко капки лимон
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта. Прибавят се меда и подправките, както и брашното /постепенно/.
Омесва се меко и гладко тесто. Разточва се на посипана с брашно дъска /около 4 милиметра тънка кора/ и се изрязват различни формички.
Нареждат се в намаслена тава и се пекат около 10-15 минути на 160-170°С. Още топли се намазват с разбития белтък.
Приготвяне на глазурата:
Пресятата захар се смесва с белтъка и лимоновия сок и се разбива на гладка маса. Слага се във фунийка /шприц/ и се украсяват вече изстиналите сладки.
Ако искате да направите шарени курабийки, си вземете сладкарска боя /продава се на пакетчета в големите вериги магазини/. Отзад на описанието ще видите как се работи с нея. Отсега ви казваме да си заредите купички и четки за рисуване.
Ето и малко вдъхновение за коледните ентусиасти. Ако и вие се решите да правите украса със сладки, пращайте снимки и на вашите творения.