Warrior Diet, или в свободен превод "диетата на воина", е нетрадиционен хранителен режим, който се обръща към вродените човешки инстинкти и се отличава с изключителната свобода, която предлага.

Създателят на диетата, г-н Ори Хофмеклер, черпи идеите си от начина на хранене на древните римляни и гърци.

Той отдава голяма част от впечатляващите физически данни на спартанците именно на този причудлив за днешните разбирания режим.

Главният принцип е заложен в приемането на основното количество храна веднъж дневно, при това - вечер.

Няма ограничения в калориите, нито в съдържанието на въглехидрати и мазнини.

Ето и детайлите:

Фазата на недояждане

Трае през по-голямата част от деня - от момента на събуждане до 16-18 часа, като продължителността зависи от индивидуалната адаптация към такъв начин на хранене.

По време на този период се приемат много течности - вода, кофеинови напитки (по желание), фрешове.

Храната включва сурови плодове и зеленчуци с нисък и среден гликемичен индекс.

Те се приемат в умерени количества при наличие на глад. Важно е да се отбележи, че гладът е контролиран - целта е пречистване на тялото.

Адаптираният към този режим организъм не усеща глад и е с повишена умствена и физическа енергия през целия ден.

Не бива обаче да се стига до моменти на сериозни енергийни спадове или болки в стомаха.

Какво се случва с тялото, докато е в зоната на недояждане?

Понижават се нивата на инсулин, което позволява по-ефективно изгаряне на подкожни мазнини.

В същото време се повишават нивата на хормона глюкагон и на растежния хормон, които ускоряват допълнително мазнинното разграждане.

Организмът се пречиства от токсини. Елиминират се мъртвите, ненужни клетки (включително туморни). Засилва се имунната система.

Малките количества плодове и зеленчуци увеличават ензимната активност. Ензимите от своя страна подобряват усвояването на храната в следващата фаза и забавят процеса на стареене.

Засилва се концентрацията и цялостната работа на нервната система.

Фазата на преяждане

Тя се случва в момента, когато тялото е подготвено за пълноценно усвояване на голямо количество храна.

От значение е да се овладее правилно механизмът на преяждане. Препоръчително е вечерята да започва със салата, след нея - храни, богати на протеини и мазнини, и накрая - въглехидратите.

Най-добре е в менюто да се включва възможно най-разнообразна храна по отношение на вкус, миризма, твърдост и температура. Естествените храни винаги са по-добрият избор за сметка на преработените.

Храненето спира, когато започне да се усеща повече жажда, отколкото глад. Слушайте организма си, той знае кое е добре за него.

Как контролираното преяждане влияе на тялото?

Попълват се запасите от гликоген, за да може тялото да има енергия за следващия ден. Подобрената усвояемост на белтъчините ускорява покачването на мускулна маса, а това означава изгаряне не мазнини на по-високи обороти.

Обилното хранене наведнъж допълнително ускорява метаболизма.

Въглехидратите, приети в края на вечерята, не се преобразуват в мазнини.

Значително се увеличава емоционалното удовлетворение от храненето.

Адаптацията към Диетата на воина трае между няколко дни и 2-3 седмици. В периода на приспособяване могат да се приемат ядки или малки количества протеин (месо, яйца) по време на фазата на недояждане.

По-лесно се свиква, ако този период постепенно нараства - в началото, например, поддържате контролиран глад до обяд и с всеки изминал ден увеличавате продължителността с час.

Най-удачно е тренировката да е в късния следобед или около час преди вечеря. Така се постигат оптимални нива на растежния хормон.

Диетата се прилага от голям брой професионални спортисти. Подходяща е за хора със забързано ежедневие, а полът няма значение.

И най-важното - дава резултати: подобрена умствена и физическа форма, удовлетворение от храненето и движението.

Източник: bb-team.org