В малко разбъркан ред споделяме празничните рецепти, но тази непоследователност е породена от личните ни вкусови предпочитания.
Днес ще ви дадем идея за една изключително вкусна питка за Бъдни вечер.
Към нея ви предлагаме и специално медено сосче с орехи и чесън, за топене. Ммм, едвам дочакваме 24-ти...
За питката
Необходими продукти:
1 кг. брашно
20 гр. мая
600 мл. топла водичка
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 мл. олио
Начин на приготвяне:
Размийте маята в около 200 мл топла вода, прибавете към нея захарта и малко брашно. Оставете я да втаса за около 15 минути, на топло, покрита с кърпа.
Пресейте брашното, добавете към него втасалата мая и останалата част от водата и омесете еластично, меко тесто. Накрая прибавете солта и олиото.
Оформете от тестото топка и я поставете в намаслен съд.
Покрийте го и го оставете да втаса за час и половина, докато не увеличи обема си два пъти.
След като втаса, оформете тестото във формата на питка. Отгоре я намокрете с вода и по желание можете да я украсите с тестени фигури - кръст, цветя, животни и пр.
Пече се в предварително загрята фурна на 190С за около 30 минути.
За сосчето:
Необходими продукти:
200 мл. затоплен мед
1 глава чесън
1 ч.ч. едро счукани орехи
Счукайте скилидките чесън с малко сол, докато не се образува каша.
Разбъркайте меда, орехите и чесновата каша. Сервирайте в паничка.