Според древното китайско изкувство фън шуй, разположението на предметите в дома е напълно в състояние да влияе на здравето.

Например, от подредбата на стайните растения в жилищното пространство зависи потокът от енергия, която се провежда през цялото ви жизнено пространство.

Също така, ако поставите растения на правилните места в спалнята си, те могат да направят съня ви по-спокоен и продължителен, а следователно и по-здрав. Причините за това са няколко:

- Растенията са източник на чист въздух - те отделят кислород и по този начин подобряват качеството на въздушното пространството на стаята.

Някои растения, като сансевиерата, бромелията, алоето и орхидеите произвеждат повече кислород през нощта. Затова е полезно да имате някое от тях в спалнята си - така ще можете да се наслаждавате на спокоен и продължителен сън всяка вечер.

- Повечето стайни растения абсорбират токсичните замърсители на въздуха, които могат да се появят в жилищните помещения (като формалдехид, бензен, ксилен, амоняк, ацетон, етил ацетат) и ги преобразуват в безопасни за здравето вещества.

Особено ефективни в това отношение са драцената, орхидеите, филодендрона, хлорофитумът, шафлерата, сансевиерата, аглаонемата, епипремнум ауреум и др.

- Стайните растения, също така, преработват и вещества, "произведени" от хората и животните - въглерод и въглеродния оксид, водород, метан, алкохол и др.

Спатифилумът, бамбуковата палма и хризантемата са най-ефективни в почистването на въздуха на биологични и биохимични токсини.

Едновременно с това, влагата, която се изпарява от повърхността на растенията, потиска образуването на микроби във въздуха, като по този начин се намалява възможността за появата на различни алергични реакции.

- Растенията, поставени в спалнята, оказват приятно успокоително въздействие, което също подпомага добрата почивка и съня.

Това се случва, защото те абсорбират силните миризми, насищат въздуха с кислород и го овлажняват.