Учени установиха, че високите нива на фруктоза могат да повлияят негативно върху детския организъм.
До този извод стигнаха експерти от Калифорнийския университет, изследвали 16 доброволци.
В продължение на 10 седмици последните били подложени на контролиран хранителен режим, богат на плодова захар.
След края на периода били проведени нови изследвания, които показали образуването на мастни клетки около сърцето, черния дроб и други важни органи.
При някои от доброволците се наблюдавали признаци на метаболитни аномалии, свързани с диабета и сърдечните болести.
Получените резултати били сравнени с тези от контролна група, участниците в която имали подобен двигателен и хранителен режим, с изключение на високото ниво на фруктоза в менюто.
Според експертите най застрашени от негативното влияние на фруктозата се оказали децата, които често консумират подсладени газирани напитки и сладкиши.
Изследването за първи път показва, че фруктозата повишава риска от диабет и сърдечни заболявания, отделно от приноса й към натрупването на килограми.
Специалистите обясняват, че това не означава намаляване на плодовете на масата, тъй като в тях няма толкова много захар.
В преработените храни обаче съдържанието й е доста високо и за това с тях трябва много да се внимава.
Източник: pulsa.bg