100%-ите натурални сокове се срещат рядко в магазините и обикновено можете да ги познаете по по-високата цена.

Най-разпространеният начин за обработването и производството на сокове е концентрацията.

Концентратът от сок у нас почти винаги се доставя от друга страна, на място в него се добавя вода и след това той се пуска в продажба. За съжаление в процеса на концентрация под въздействието на високата температура се разрушава половината от витамин С, разсейват се ароматните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.

При възстановяването на сока в него се добавя не само вода, но и захар или нейни заместители, лимонена киселина, натурални ароматизатори, дори консерванти от възстановени сокове.

Той е изкуствена напитка, направена от концентрат, захар и вода. Понякога в нектарите се добавят лимонена или аскорбинова киселина (витамин С), натурални ароматизатори.

Количеството натурален сок в нектарите е 25-50%. Нектарите се делят на няколко вида:
- нектари, получени от класическите сокове (портокалов или ябълков) чрез разреждане с вода и добавяне на захар;

- нектари, които се получават от сока на лимон, маракуя, които са с толкова тръпчив вкус, че могат да се пият само след добавяне на захар или в смес с други сокове;

- нектари от банани, праскови, вишни които приличат повече на пюре.