Автор
Woman.bg

Среднощното похапване - проблем или полза?

На почти всеки се случва да се събуди нощем с изгарящо чувство на глад в стомаха.

Някои го контролират, други са превърнали нощното хранене в обичай и дори навик, а трети пък имат конкретна цел, с която го правят.

За да прецените най-добрия вариант за вас, трябва да си изясните ползата от среднощното хранене конкретно за вашия случай.

Изграждането на желаното тяло зависи от възможността да се поддържа правилен енергиен баланс чрез постоянен и умерен енергиен прием.

Това на практика означава, че следва да се избягва приема както на повече, така и на твърде малко калории.

А кое е желаното тяло?

Всеки преценява сам за себе си. Следва ли да се приемат среднощните закуски като част от нормалния хранителен режим или всячески трябва да се избягват?

На този въпрос отговорът също не е никак сложен - ако се занимавате с бодибилдинг или целта ви е просто да качите мускулна маса, похапването късно може да използвате за свой плюс.

Ако обаче се опитвате да ваете фини форми, то среднощното посещение в кухнята може да се превърне във ваш заклет враг.

За перфектен енергиен баланс се приема състоянието на организма, в което разликата между енергийните изисквания и зареждания е нула, или когато си доставяте точно толкова енергия, колкото ви е необходима.

И тук, както във всикчо, има приемливи граници, в които енергийният баланс може да варира.

Това зависи от теглото и физическата активност, но ние се спираме на общоприетото състояние.

За билдърите е съществено важно никога да изпадат в краен енергиен дефицит.

Това от своя страна означава, че значение има не само количеството калории, а и това кога се приемат и колко пъти тялото изпада в калориен дефицит.

Организмът реагира и чрез разграждане на мускулите с цел набавяне на енергия, когато е оставен без храна.

Затова хората, които желаят да натрупват мускулна маса, се хранят често и през деня, и дори през нощта.

Не може да се каже еднозначно дали среднощното ядене е перфектно, но при желание за натрупване на мускули то определено помага много.

Защо е толкова трудно да се качи мускулна маса?

Науката доказва, че сънят не трябва да се разглежда само като възстановителен период.

От казаното дотук обаче не следва изводът, че за покачване на мускулна маса трябва да се яде безразборно като часове, количество или като качество на храната.

Застъпваме единствено и само среднощните зареждания, които трябва да са под формата на белтъчни храни, т.е. протеин.

Можем да ги обобщим с името "нощен протеин". Това е белтъчна смес от разнородни по произход белтъци.

Идеята на приема на такъв тип храна е, че е по-бавно смилаема и така осигурява на организма постоянни порции хранителни вещества.

С други думи тялото в процеса на покой и възстановяване не достига до разграждане на мускулна маса.

Такъв протеинов микс се предлага като хранителна добавка, но може да се направи и при смесване на няколко вида храни с високо белтъчно съдържание в едно хранене - например яйца с извара.

На другия полюс, срещу застъпниците на среднощните похапвания, се намират мненията на хората, целящи топене на мазнини, или просто тези, които притежават този вреден според тях навик, без да им носи никакви дивиденти.

Към хитринките за отказване на среднощно похапване съвсем смело можем да дадем следните предложения:

- Измийте зъбите си веднага след вечеря, а не чак преди лягане. Това често предизвиква асоциацията, че когато измием зъбите си, сме приключили вече с храненето.
- Не си позволявайте да вечеряте пикантни ястия - те увеличават апетита и контролирането изисква повече воля и усилия.
- Преди лягане заредете стомаха си с течности. Те ще притъпят чувството на глад.
- Ако смятате въпреки всичко, че гладът е станал непоносим, отделете време и вложете усилия във физическо натоварване или разходка - обикновено след тренировка апетитът намалява.
- Не дръжте вкъщи или на видно място висококалорични храни или такива, които се опитвате да избягвате, за да не се изкушавате излишно.
- Поддържайте настроението си добро, защото е общоизвестно, че хората в лошо настроение или в депресия по-често прибягват до излишни похапвания в различно време на денонощието.
- Лека закуска преди сън - две-три хапки месо с резен лимон, могат да ви помогнат да се справите с глада, като едновременно с това съдействат за полезни процеси като активизиране на растежния хормон през нощта.

Храненето при спазващите диета за намаляване на теглото е нещо повече от поглъщане на храна.

За да се извлече най-доброто от тренировките или от хранителния режим, е много важно да се знае каква храна се приема и по кое време на денонощието.

Хранителните комбинации, които изберете, ще определят дали ще качвате чисти мускули или груба маса мускули в комбинация с подкожна мазнина, дали ще отслабвате или ще заддържате тегло.

Решението е едно: планирайте. Най-удачният вариант е да правите малки по обем хранения, но често в рамките на деня.

А дали ще похапвате посред нощ е въпрос на навици и личен избор.

Източник: bb-team.org