Автор
Woman.bg

Не можете да отслабнете? Метаболизмът ви не е виновен - част 1

За тези, които се борят да отслабнат, винаги е имало смисъл да обвиняват метаболизма си за бавното си вталяване.

Не един и двама диетолози са чували това извинение като обяснение за всичко - от напълняване през средната възраст до това, че най-добрият приятелка на пациентите им яде двойно повече, но си остава слаба без никакви усилия.

Излишните килограми не се дължат на преяждане, настояват „жертвите", а на това, че тялото им не изгаря калории толкова ефикасно.

Но каква е в действителност връзката между метаболитното ниво и напълняването, ще ви стане ясно, след като се запознаете с най-разпространените митове за метаболизма.

Нивото на обмяна на веществата е количеството енергия, използвана от тялото ви, за да се поддържа туптенето на сърцето, изпомпването на кръвта и т.н. - всички биологични процеси.

Ето и първото грешно схващане:

Мит: Някои хора ядат големи количества храна, без да напълняват

Това е широко разпространено твърдение, но то е пълна глупост.

Ако имате метаболизъм, по-нисък от средния, вероятно имате нужда от по-малко калории дневно, отколкото някои други хора.

Захранването за основните функции на тялото просто е строго индивидуално.

Но тук става дума само за калорийния еквивалент на едно кафе с мляко или парче сирене на ден.

Това определено не обяснява защо приятелката ви яде допълнителна порция пържени картофи и напълняването „й се разминава", а при вас не е така.

Не се заблуждавайте, метаболизма й не е чак толкова по-висок от вашия.

Истинската причина тя да не качва килограми, а вие - да, е проста: вероятно тя не изяжда толкова храна на всяко ядене.

В днешно време повечето специалисти по метаболизъм са съгласни, че всеки, който преяжда, ще напълнее.

Вашата супер слаба приятелка сигурно яде по-малко на другите основни или междинни хранения, за да компенсира за "инцидентата гощавка".

Резултатите от клинични опити, в които се включили „кльощави по природа" доброволци, показват, че при увеличен прием на калории те при всяко ядене се опитват да не преядат.

Когато обаче прекалят в определен момент, те инстинктивно пропускт ядене или хапват лека вечеря, за да балансират приема на калории.