Автор
Woman.bg

Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини

За омега-3 мастните киселини има безброй много твърдения колко полезни за здравето са те.

Известно е, че активират обмяната на веществата и дори намаляват на нивата на холестерола и триглицеридите.

Доказано е също така, че редуцират коронарните сърдечни заболявания и, че се борят срещу загубата на памет.

Препоръчителната дневна консумация е не повече от 3 грама от омега-3 киселините, като най-добре е това количество да идва с храната.

За това ще ви запознаем с някои от най-добрите източници на омега-3 мастните киселини:

Риба


Маслените риби като например сьомга, риба тон и сардини, са невероятно богат източник на омега-3.

Докато диетите с висока консумация на риба подлагат хората на риск от прекомерен прием на меркурий, според едно изследване на Харвардския университет дълготрайните благоприятни ефекти от приема на риба далеч надвишават потенциалния риск.

Ако не обичате да похапвате морски деликатеси по традиционния начин, опитайте салата с риба тон.

Ленено семе


То също е добър източник на ценните мазнини и е неотменима част от здравословното хранене.

Може да се открие и цяло и смляно, но във втория вариант тялото го усвоява по-добре.

Можете да поръсите сутрешното си мюсли с ленено семе или да го прибавите към купичка кисело мляко с плодове.

Други добавки и ядки

Ако ви интересува приема на хранителни добавки с омега-3 мазнини, изберете таблетки, които не съдържат меркурий и други примеси.

Търсете специално обвити капсули, за да се отървете от вкуса на риба след приемането на хапчето и за да може тялото да го възприеме по-добре.

Вълшебните мастни киселини могат да се открият и в различни видове ядки, като най-концентрирани са те в макадамията (австралийски лешник).