Чува ли ли сте за алкохолна депресия? Не сме сигурни, че това е медицинското наименование на въпросното състояние, но в случая ни върши прекрасна работа.

Всъщност, става въпрос за следното - когато пиете, алкохолът започва да подсилва настроението, в което се намирате. А ако това състояние не е особено цветущо, тогава работата може сериозно да загрубее или с две думи душевното ви състояние да се влоши двойно.

Същото се случва и със следните хранителни вещества, с които е редно да се съобразявате и да ограничавате, ако не и скате да разбудите стреса и да се подтиснете до краен предел.

Кофеин

Чаша кафе или няколко чаши чай на ден са добре дошли, дори са здравословни. Но не прекалявайте с кофеина, тъй като е стимулант и може да повлияе съня ви.

Захар

Сладките храни ви дават бърз прилив на енергия, последван от спад, който ще ви накара да се чувствате изморени и раздразнени.

Бързите закуски

Проучвания сочат, че нездравословната храна може да влоши настроенитето и да предизвика раздразнителност.

Ако се случи така, че успеете някак да се докарате до душевен дискомфорт, намерете бързо следните храни и се „излекувайте".

Авокадо

Малко по-калорично е и съдържа повече мазнини, но тези мазнини са от полезните (мононенаситени, които поддържат кожата и косата и предпазват сърцето). Също така е сочно и мекичко, така че е идеално ако искате нещо вкусно.

Чаша обезмаслено мляко

Учените потвърждават това, което нашите баби знаят от край време- чаша топло мляко наистина ни действа успокоително и ни преспива.

Проучване на Калифорнийския университет разкрива, че млякото намалява тревожността, депресията и раздразнението.

Ако не обичате да пийте само топло мляко, пийнете чаша чай или кафе с мляко.

Портокали

Те съдържат огромно количество витамин C, което помага на хората да се чувстват по-малко стресирани. Немско проучване показва, че хората, които редовно ядат портокали или пият портокалов сок имат по-малко кортизол в кръвта.

Спанак

Пълен с магнезий и минерал, който намалява нивата на стрес. И както е добре известно на Попай, спанака също съдържа желязо, което увличава енергийните нива, които впоследствие се оказват много благоприятни за настроението.