Кучетата победиха котките в тестовете за най-добри домашни любимци.

Изледване на характера, интелекта и това колко са полезни поставя кучетата на по-добро място от котките.

При окончателното решаване на проблема за най-предпочитания домашен любимец експертите сравняват котките и кучетата по 11 белега - от размера на мозъка, до влиянието над околната среда.

Кучетата застават на върха в 6 категории, докато котките- в 5.

За котетата

В мозъка на котките има и повече клетки, с около 1,4 млн повече, които са предназначени за сложни функции като например памет и задържане на вниманието.

Второто нещо, по което котките бият кучетата, е тяхната популярност. Повече хора по света си гледат котки, отколкото кучета.

На котките се посвещава повече внимание. Тяхното мяукане е просто неустоимо за стопаните.

Въпреки че кучетата се различават по продължителност, диапазон, тон и честота на лаене, не могат да се съревновават с търсещите внимание котки.

Същото е стане ли въпрос за сетивата. Котките могат да виждат при по-слаба светлина от кучетата и да чуват по-надалече, а и имат по-изострено обоняние.

За тях можем да чуем, че са „по-екологични" любимци, тъй като по-малкия им апетит е равен на по-малкия екологичен отпечатък - пространството, което е необходима, за да се отгледа храната им. Дори малко кученце като чихуахуато оставя по-голям екологичен отпечатък от средностатистическата котка.

За кучетата

В останалите шест категории, много от които са свързани с общуването на животните с хората, кучетата държат преднина.

Кучетата имат дългогодишна обща история с хората и се опитомяват от хиляди години. /Котките се появяват в домовете ни сравнително скоро./

Също така, кучетата имат по-добри способности да поддържат пълноценна връзка с господарите си. Дори 4-месечно кученце предпочита човешката компания пред компанията на друго куче, сочат проучванията.

На трето място, кучетата бележат високи позиции с по-висшите си възможности за схващане на определен материал.

Едно проучване сочи, че едно коли на име Рико е овладяло значението на повече от 200 думи.

Кучетата също така могат да се ръководят от човешки жестове, като например един вдигнат пръст или едно кимване с глава.

Това може да не изглежда особено впечатляващо, но при опитомяването на шипанзетат се полагат много повече усилия, за да го постигнат.

Способността да извършват най-различни социални роли, като например да бъдат водачи на незрящи, подрежда кучетата по-напред от котките що се касае до способностите им да решават проблеми.

За тях също се знае, че по-лесно се тренират.

И последната решаваща точка за кучетата била, че според проучванията, те помагат на хората да се борят със стреса. Докато ги разхождат, собствениците им се поддържат в добра форма и се запознават с нови хора.

Сп. „Ню Сайънтист" твърди:

„Кучетата могат да ловуват, да наглеждат стадото и да пазят. Те могат да подушват наркотици и бомби; водят незрящи и глухи хора, състезават се в спортове, дърпат шейни, намират хора, заровени под лавини, помагат на децата да разберат и дори да предскажат земестресенията."