Трите основни начита затова са с четчица, с тампон или с пръсти.

Разбира се, всеки един от тях си има предимства и недостатъци. Ако използвате тампон, можете да постигнете много гладко и равномерно покритие на лицето си. Проблемът тук е, че слоят фон дьо тен става твърде плътен и може да натежи.

Четчицата ви дава малко повече контрол, тъй като чрез нея можете да нанесете по-тънък слой на някои места от лицето си, като например покрай очите. Проблемът с нея е, че можете лесно да сгрешите и да станете на петна, а вероятно ще ви отнеме и най-много време.

Следват пръстите, топлината и формата им ще спомогнат затова да можете „моделирате" фон дьо тена си така, че да покрие перфектно лицето ви. Крайният резултат вероятно няма да бъде толкова бляскав, в сравнение с останалите два начина. Но ако целите по-естествен вид на кожата на лицето си, това може да бъде сериозно предимство.

Наскоро гледахме и едно от „ръководствата" на машината за пари Ким Кардашиян, затова как да постигнем „опушен грим". Обяснението започва разбира се, с нанасянето на фон дьо тен. Гримьорът на риалити звездата използва следната техниха - нанася малка част от грима върху ръката си, като по този начин постига по-добра хомогенност на сместа, а по-късно почиства по-лесно четчицата си.