Отпразнувахме края на 2009-а, тържествено започнахме и ново десетилетие, но това не означава, че някои глезотии са забранени чак до края на годината.
Един от любимите ни десерти, който се прави сравнително лесно и бързо, са целувките.
Дребните сладки от белтъци и захар са прекрасен начин да превърнете и най-обикновеното кафе у дома в същински празник.
Целувките, освен всичко, са и много лек десерт, който няма да развали особено здравословния ви режим на хранене.
А ето и необходимите продукти:
2 белтъка
75 грама пудра захар
½ супена лъжица царевично брашно
½ супена лъжица лимонов сок
½ пакетче ванилия
няколко капки розова или червена сладкарска боя
6-7 супени лъжици сладко от малини (можете да го замените с мармалад от ягоди в краен случай)
150 милилитра сметана, разбита до мека пяна
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 140 градуса.
Разбийте белтъците на пяна, добавете половината пудра захар и продължете да биете още няколко минути.
Прибавете останалата захар, царевичното брашно, лимоновия сок и ванилията. Разбивайте сместа до получаването на гладка кремообразна маса, подобна на пяна за бръснене.
Разделете микса на две части и оцветете едната със сладкарската боя.
Подгответе огнеупорна тава, покрита с пергаментова хартия за печене и поръсете съвсем леко с олио.
Изсипете първата част от сместа в шприц с гладък накрайник и направете малки гладки целувчици в тавата (с диаметър от около 2 сантиметра).
Оставяйте достатъчно разстояние между тях, за да не залепнат при печенето.
Повторете същото и с втората част от белтъчената смес.
Печете около 30 минути или до втвърдяване на външната част, но без да има потъмняване.
Изключете фурната, но я отворете леко и оставете целувките да изстиват вътре. След пълното изстиване на сладките, внимателно ги отстранете от хартията.
Намажете белите целувки с малко сметана, а розовите - с тънък слой сладко, и залепете една за друга.
Самите целувки могат да се съхраняват до 3 дни, след като са готови, но слепването им трябва да стане непосредствено преди да бъдат поднесени.