Автор
Woman.bg

Характеристики на добрия персонален треньор

Всяка фитнес зала си има един или повече фитнес инструктори и повечето трениращи имат добра представа за възможностите на тези професионалисти.

Персоналният треньор обаче е сравнително нова позиция у нас, за която сега ще получите повече информация.

Що е персонално трениране?

Това е когато един човек стои до втори човек, който се поти и пъшка, и първият казва на втория какво да прави, за да се поти и пъшка вторият още повече. Или поне така изглежда отстрани.

Персоналният треньор е животно от нов вид - не хапе и не ръмжи, но за сметка на това е доста силно, пъргаво, издръжливо. И умно. Или поне се предполага, че е такова.

Що е персонален треньор?

Персонален значи личен - т.е. в часа ви за тренировка този човек ще бъде с вас, до вас, покрай вас и никъде другаде.

Разбира се, не докато смъртта ви раздели, но поне до края на тренировката.

Няма да оглежда дупето ви, докато вие се мъчите с тежък клек, нито да говори по телефона си с друга мацка, докато вдигате щангата от лег. Или поне не се предполага да го прави.

Персоналният треньор:

- е човек, който разбира вашите желания и нужди, вижда вашите възможности и ви помага да постигнете резултати.

Дали тези резултати означават да се чувствате по-жизнена, да се чувствате по-добре, да не ви боли кръста, да свалите мазнини или да качите мускулна маса, зависи от случая.

Понякога трениращите имат желания, които са доста извън възможностите им. Тогава работата на треньора е първо да помогне на трениращия да разшири възможностите си.

Друг път трениращите имат желания, които са в пълен разрез с нуждите им. Отново персоналният треньор е човекът, който трябва да ги регулира в правилната посока.

- е човек с отлични познания по биомеханика и кинезиология (т.е. познава много добре функциите на различните мускули, техните качества и свойства и оттам - движението на цялото тяло).

Това, в комбинация със знанията му относно кой тип тренировка за какъв случай и за какъв тип човек е подходяща, придава високо качество на методите, които използва.

- притежава отлична техника на изпълнение на повечето движения.

Това е една от най-важните характеристики, понеже може да ви научи на нещата, които знае, и то толкова добре, колкото той самият ги може.

Разбира се, има и изключения, но те по-скоро са рядкост, а и обикновено става въпрос за треньори, които са можели нещо много добре, но в един момент престават да го могат поради контузия (примерно).

- притежава познания относно храненето, човешката физиология и биохимия.

Или поне е препоръчително да има такива, понеже няма начин да тренираме дългосрочно и качествено без съответното възстановяване.

За да се постигне последното, както и за поддържането на крепко здраве, е необходимо добро хранене.

За това персоналният треньор трябва да познава добре човешкото тяло, храните, както и да разпознава влиянието на различните храни върху отделните хора.

- е добър психолог. Това не значи, че ще настани трениращия да полегне удобно на лежанката и след това да слуша един час оплаквания за шефа, за трафика, за времето, за гаджето и т.н.

Да, може да има и такива моменти, но работата на треньора е да направи така, че въпросните негативни фактори да пречат минимално на процеса на трениране от една страна, и по възможност да бъдат смекчени благодарение на тренировката, от друга.

- ще подбере оптималното за моментното ви физическо и психическо състояние натоварване.

То трябва да бъде съобразено с моментните ви възможности (защото един ден сте на 6, друг - почти на 0), като посоката си остава - удовлетворяване на вашите нужди и желания.

Освен това персоналният ви треньор, като един добър психолог, трябва да може още от вратата да усети емоционалното ви състояние и да знае дали е добре "да ви стопи лагерите" и да ви изчисти главата от глупостите, които са се насъбрали през деня.

Или е по-добра идея да направите просто тонизираща тренировка, понеже стресът ви така или иначе е надхвърлил лимита, който можете да поемете.

- е препоръчително да бъде добре запознат със структурния баланс на тялото.

Това е така, защото ежедневието на повечето хора в днешни дни е свързано със седене, най-вече пред монитора на компютъра.

Това води до мускулна неактивност, стегнатост и слабост в определени части на тялото (най-често корем, кръст и раменен пояс), които пък нарушават мускулния баланс, при това с риск за здравето.

Един ясно изразен мускулен дисбаланс може да попречи на безопасното изпълнение на дадено движение и дори да доведе до контузия.

Преди всичко обаче персоналният треньор е пример за подражание. И това е може би е най-важната му характеристика, защото, за да накараш хората да влязат във форма, е нужно първо ти самият да си във форма.

Имайте предвид следното - разликите между различните персонални треньори могат да бъдат от небето до земята. Описаното по-горе са характеристики, които от професионална гледна точка добрият персонален треньор е нужно да притежава.

Източник: bb-team.org