Екип от учени на д-р Сабит Какмак установил, че в дните, когато нивата на замърсяване на въздуха са били високи, в болниците са били приети повече пациенти заради мигрени и други видове главоболие.

В проведено изследване било изчислено наличието на озон, азотен и серен диоксид, въглероден монооксид и миниатюрни частици от изгарянето на бензин, природен газ и други изкопаеми горива във въздуха.

Установено е и че нараства броят на хоспитализираните пациенти с всевъзможни главоболия.

Оказва се, че мръсният въздух създава риск от всички видове главоболие, независимо от възрастта и пола на хората, както и от сезона.

А ето и как можем да се предпазим до известна степен от прекомерното замърсяване на въздуха според Министерството на здравеопазването.

В специално разработена информация за риска за здравето и предпазните мерки за населението, предизвикани от замърсяването на атмосферния въздух, се казва, че:

- Необходимо е да се избягва напрегната физическа дейност на открито. Ако е наложителна, се препоръчва да се извършва рано сутрин или късно вечер. Определени замърсители като озон добиват много високи стойности през обедните и следобедните часове.

- Трябва да се ограничат занимания като бягане, футбол, баскетбол или друг спорт на открито и да се заменят с други, без състезателен характер или такива в закрити помещения.

Можете спокойно да спортувате навън, ако сте в парк или някъде сред природа, където растат повече дървета.

- Не трябва да се пуши и е необходимо да се избягват помещения, в които пушенето е разрешено.

- Ако можете, избягвайте райони с интензивен трафик, където отпадните газове от транспорта са масивни.

- Препоръчително е да се ограничават дейности, допълнително замърсяващи въздуха, като готвене, чистене, упражняване на неподходящо хоби.

Източник: БТА; chudesa.net