Автор
Woman.bg

Идеалната зимна инжекция от витамини - сушени плодове

Сушените плодове са природни лакомства. Вкусни като сладкиши, но полезни колкото свежи плодове, те са естествен източник на мултивитаминен комплекс и заслужават място в менюто ни, особено през зимата.

Разликата между тях и пресните плодове е това, че след изсуването си те имат много ниско водно съдържание.

Важно е да се прави разлика между истински сушени плодове (сушени сини сливи, кайсии, смокини, стафиди, фурми и т.н.) и т. нар. "цукати" (захаросани, изсушени и с изкуствени добавки, най-често пъпеш, манго, ананас, кокос и т.н.), които се намират в богат асортимент заедно с ядките, продавани на улицата.

Истинските сушени плодове са 100% натурални продукти и не съдържат никакви изкуствени подобрители.

Хранителни качества на сушените плодове

Те са концентрирани хранителни продукти, т.е. съдържат много малко вода. Богати са на прости захари (глюкоза и фруктоза) и затова са висококалорични, но калориите им не са "празни", а съдържат жизненоважни хранителни вещества.

Съвременните технологии за естествено изсушаване не само запазват витамините и минералите в плодовете, но някои от тях дори са с по-висока концентрация на такива вещества.

Кои сушени плодове с какви хранителни качества се отличават?

- Стафидите са богати на витамини В2 и С, минералите желязо, калий, магнезий, мед, калций, бор, цинк и фосфор и на антиоксиданти.

В 100 г стафиди се съдържат около 300 ккал; 3 г белтъчини; 0,5 г мазнини и 80 г въглехидрати.

- Сушените смокини са богати на витамини от групата В, минералите желязо, мед, калий, магнезий, натрий, калций, фосфор и цинк, фибри, антиоксиданти, флавоноиди и полифеноли.

В 100 г сушени смокини се съдържат около 250 ккал; 3,4 г белтъчини; 1 г мазнини и 64 г въглехидрати.

- Сушените кайсии са богати на витамини от групата В, А, С и Е, минералите фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк, и фибри.

В 100 г сушени кайсии се съдържат около 240 ккал; 3,4 г белтъчини; 0,5 г мазнини и 63 г въглехидрати.

- Фурмите са богати на витамини от групата В, минералите калий, желязо, магнезий и мед, и фибри.

В 100 г фурми се съдържат около 280 ккал; 2,5 г белтъчини; 0,4 г мазнини и 75 г въглехидрати.

- Сушените сини сливи са богати на витамини от групата В, А, С и Е, минералите магнезий и фосфор, и фибри.

В 100 г сушени сини сливи се съдържат около 240 ккал; 2,2 г белтъчини; 0,4 г мазнини и 64 г въглехидрати.

- Сушените ябълки са богати на витамини от групата В, С и Е, минералите желязо, магнезий и фосфор, пектин и фибри.

В 100 г сушени ябълки се съдържат около 244 ккал; 0,9 г белтъчини; 0,3 г мазнини и 66 г въглехидрати.

- Сушените круши са богати на витамини от групата В и С, минералите желязо, калций, цинк, магнезий и фосфор, и фибри.

В 100 г сушени круши се съдържат около 263 ккал; 1,9 г белтъчини; 0,7 г мазнини и 70 г въглехидрати.

Здравословните качества на сушените плодове

Те са естествен лек през зимата. Укрепват организма и притежават изключителни качества.

Сушените плодове са натурални разкрасители - ценните вещества в тях правят кожата нежна и гладка, ноктите - здрави, а косата - силна и блестяща.

Стафидите намаляват риска от остеопороза, укрепват нервната и сърдечносъдовата система, подсилват белите дробове и са полезни за щитовидната жлеза.

Сушените смокини предпазват от ракови заболявания, ускоряват храносмилането и подобряват работата на щитовидната жлеза.

Сушените кайсии стимулират имунната система, предпазват от ракови заболявания, тонизират и подобряват храносмилането.

Сушените сини сливи ускоряват работата на стомашно-чревния тракт, премахват стреса и тревожността.

Сушените ябълки и круши активизират мозъчната активност, предпазват от сърдечносъдови и простудни заболявания, укрепват венците и подобряват храносмилането.

Фурмите укрепват нервната система (подобряват концентрацията и лекуват главоболието), предпазват от простудни заболявания и зареждат организма с енергия.

Сушените плодове в диетата

До 100 г на ден задоволяват нуждата от сладко на организма, без да повишават нивата на инсулина и на захарта в кръвта.

Те подобряват работата на стомашно-чревния тракт, засищат, стимулират храносмилането и изгарянето на мазнини.

Избирайте сушени плодове без петна или изгнили места по тях, които не са прекалено сухи и нямат винен привкус.

Източник: rozali.com