Тъй като почти сме готови да се втурнем в уикенда, а той май ще бъде дъждовен, някак ни се прииска да измислим нещо интересно за правене.
По този повод ни хрумна да си поканим гости - добри приятели, които все още не сме успели да видим през новата година.
А това означава, че ще ни трябва и добра подготовка за целта.
Убедени сме, че можете да измислите хиляди ястия за обяда, за вечерята, а и няколко десерта за кафето между двете.
Ние обаче смятаме да ви предложим едно бързо и лесно предястие, което ще ви спаси от продължителни приготовления преди основните хранения.
Става дума за хапки от тесто, които се приготвят като топли сандвичи и могат да имат каквато вкусова тема пожелаете - сладка, солена, екзотична или пък средиземноморска.
Първо обаче ви трябва тесто, по възможност такова, което няма да бухне по време на печене.
В Европа е много разпространено един вид готово тесто за пайове, което е точно такова.
Обаче тук трудно може да се намери - в София знаем само две пекарни, които предлагат подобно нещо.
То е маслено, но може да се приготви и с нискомаслен маргарин.
Ето и необходимите продукти:
120 гр. брашно
½ чаена лъжичка сол
80 грама студено масло, нарязано на кубчета
2 супени лъжици ледена вода
Начин на приготвяне:
Брашното и солта се пресяват заедно, слагат се в купа и се добавя студеното масло.
Разрохква се с пръсти и по малко се добавя водата, като тестото бързо се събира на топка.
Ако желаете, към водата прибавете и един добре разбит жълтък.
Тестото се разточва на тънко върху леко набрашнена повърхност (най-добре дъска) и се оставя в хладилника за 20-30 минути.
Не бива да се меси дълго и с топли продукти, тъй като това ще го втвърди излишно.
Тази доза е достатъчна за 350-380 грама тесто (около две по-малки тави хапки).
Ние сме заклети поклонници на средиземноморската кухня и затова ще ви предложим хапки в тон с този вкус.
Продукти за гарниране:
125 грама сирене фета в максимално твърд вариант, натрошено на фини парчета
18 чери-доматчета, нарязани на половинки
35 черни маслини без костилки
малко зехтин за намазване
свежи подправки, нарязани на дребно (магданоз, босилек и други)
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 200 градуса.
Междувременно извадете охладеното тесто и, както си е на една кора, го нарежете на 35 квадратни парчета.
Наредете ги в намаслени тавички, може и директно върху пергаментова хартия, за да ги извадите по-лесно впоследствие.
Изсипете зехтина в малка купичка и с помощта на четка намажете всяка хапка с малко от него.
Поръсете с фета сирене, поставете половинка чери-домат и накрая 1 маслина, след което поръсете с щипка черен пипер.
Сложете хапките в горещата фурна и запечете за около 15 минути или докато тестото стане леко златисто.
След като са готови хапките, поръсете със свежите подправки и сервирайте.