Неделя следобед има нужда от нещо лесно, бързо и вкусно за похапване.
Ако сте в нашето настроение и ви се иска нещо по-нетрадиционно, имаме идеалната рецепта за целта.
Става дума за сандвичи с морски вкус, които са идеални за начало на ранна, но дълга вечеря.
Те са леко пикантни, с особено екзотичен вкус и с... раци.
Но вижте необходимите продукти за 4 порции:
200 грама бяло рачешко месо
½ - 1 червена люта чушка, по възможност прясна, почистена и нарязана на дребно (може да се замени с лютив червен пипер)
месестата част на 1 лимон, фино нарязана
1 супена лъжица сумак (арабска подправка, по-неизвестна в Европа, но се намира и у нас)
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз
2 супени лъжици зехтин + допълнително количество за поръсване
4 филийки ръжен или пълнозърнест хляб (може и 8 в зависимост от размера)
крес или рукола за украса
Начин на приготвяне:
Поставете рачешкото месо в купа и го разбъркайте добре, така че да няма бучки.
Добавете лютивия пипер, лимоновата сърцевина, арабския сумак и магданоза. Разбъркайте заедно със зехтина и овкусете леко с черен пипер и сол (ако е необходимо).
Тази смес можете да приберете в хладилника и за по-дълъг периоз от време. Само захлупете добре и използвайте, преди да приготвите предястието.
Филийките хляб запечете леко и напръскайте с малко зехтин. Намажете ги с гореописаната смес, гарнирайте с листа от рукола или стръкче крес и поднесете.
Не забравяйте обаче да предупредите гостите си, че тостовете са пикантни и се запасете с достатъчно освежаващи напитки по този повод.