Няколко минути след раждането пъпната връв, която свързва новороденото с плацентата, се реже на разстояние 1, 5 см от коремчето на бебето и се връзва.

Тази манипулация се нарича „ампутиране на пъпа„. В началото връвта е като желатин, като за 5-10 дни потъмнява, става суха и пада.

Докато падне, за пъпа трябва да се полагат специални грижи, за да не се инфектира.

Почиствайте го при всяко преобличане с тампон, напоен с 95 % спирт. Пъпът трябва да се поддържа сух. Не бива да се пудри, за да не се образува коричка от засъхналата кръв, под която се създават благоприятни условия за развитие на бактерии.

Ако около пъпа кожата е раздразнена и зачервена, мажете с подходящ мехлем, предписан от лекар.

Ето някои усложнения, които пъпът на бебето може да предизвика:

Омфалит

Така се нарича възпалението на пъпната раничка, когато върху нея попаднат гноеродни микроорганизми.

От раничката започва да се отделя мръсна течност или гной, която може да намокри пелените. Понякога тя има неприятна миризма.

Заздравяването на пъпната раничка се забавя с дни или седмици. Възпалителният процес може да обхване и съседната кожна област, която се зачервява, отича и става лъскава.

Възможно е раничката да се разрасне в т.нар „диво месо" -образува се гранулом, който не се покрива от кожата и прилича на малка гъбка. Лечението се провежда от лекар.

Задължение на родителите е, като забележат, че пъпната раничка не заздравява навреме (т.е. до 10-15-ия ден от раждането), да потърсят компетентната намеса на лекаря. Той ще предпише антибиотичен мехлем и ако сметне за необходимо, ще почисти разрасналия се гранулом.

Кожен пъп

При тази невинна аномалия коремната кожа покрива част от пъпната връв. След падането на остатъка и заздравяването на раничката пъпът на бебето остава да стърчи като израстък. Това е малък козметичен дефект, който не причинява никакви смущения у детето.

Пъпна херния

Това е придобито заболяване на вече зарасналия пъп. Дължи се на разхлабване на пръстена от съединителна тъкан, който затваря пъпния отвор. Причината най-често е повишено коремно налягане при силен плач или силна кашлица.

Няма нищо общо между връзването на пъпа и хернията, затова не търсете вина у акушерката.

През разширения пръстен на пъпа навлизат части от коремни органи - булото на тънкото черво, а понякога и част от самия орган. Хернията достига големината на череша, на орех, като рядко се разраства повече. При натиск съдържимото на хернията се прибира в корема. Тя никога не се заклещва, за разлика от другите хернии.
Хирургично лечение не се налага.

След като детето проходи, пъпната херния спонтанно изчезва, притисната от мускулите на коремната стена.

Ако обаче настоявате, лекарят може да приложи лесен начин на лечение. С помощта на двете ръце се захващат надлъжни кожни дипли от двете страни на пъпа и се допират така, че да го покрият.

Отгоре се залепва лейкопласт на дупки, за да се проветрява кожата. Тази превръзка се сваля след 20-30 дни. Рядко се налага процедурата да бъде повторена.

Източник: Chudesa.net