Димът от цигарите може да бъде особено опасен за бебетата и малките деца. Наред с всичко останало, той отслабва белите дробове, предразполага към ушни инфекции и удвоява риска от синдрома на внезапната детска смърт.

Най-малкото, което трябва да се направи, е да не допускате да се пуши в дома ви.

Цигарите са невероятно ефективни „средства" за разпространение в цялата къща на вредни химикали, включително никотин и други вредни вещества.

Ако запалите цигара дори в една от стаите, димът само за минути се разпространява в цялата къща, което несъмнено включва и детската стая.

Химикалите и веществата, които правят дима толкова опасен, се набиват върху абсолютно всичко в къщата - килими, стени, мебели, а дори и върху неръждаемата стомана. След няколко седмици и месеци, тези вече разложили се вещества се връщат обратно във въздуха - същият този въздух, който диша вашето дете.

Наблюдения сочат, че нивата на никотина и другите химикали, които се отделят при пушене, са от пет до седем пъти повече в къщата на пушачи отколкото в тази на непушачи. Затова е излишно да се заблуждаваме, че когато позволим на пушача да пуши в съседната стая, не вредим на нашето дете.

В домовете на пушачи, които пушат само навън, например на терасата, също са открити високи нива на токсини. Това е така, защото пушачите разпространяват разложените от дима вещества, където и да отидат - тези вещества са се просмукали в техните дрехи, кожа, коса, както разбира се и в дъха им.

Затова винаги, когато са около бебето, пушачите трябва да носят чисти дрехи (такива, които не са носили, докато са пушили), да мият често ръцете и лицето си и в никакъв случай да не дават на бебето да смуче пръстите или ръцете им.

Ако в къщата ви все пак е пушено, проветрете много добре стаите, като разтворите прозорците и вратите. Почистете с влажна кърпа повърхностите и изперете играчките, както и всичко останало, което може да попадне в устата на вашето бебе.

Мисията да защитите детето си от тютюневия дим е доста сложна, тъй като пушачите доста трудно биха се отказали от вредния си навик. Въпреки това не се отказвайте, защото все пак става въпрос за здравето на вашето дете!

Източник: Elegantna.соm