Автор
Woman.bg

10-те най-безсмислени терапии, вдъхновени от звездите

Богатите и известните имат своите странности, а една от тях е да прибягват до какви ли не алтернативни процедури и методи на лечение.

Доста често увлечението на някоя звезда може да се превърне в истинска мода сред обикновените хора, а според британски медици това е особено опасно.

Те са на мнение, че подобни капризи са пълна загуба на време и средства и дори могат да бъдат изключително вредни за здравето.

Проучване, осъществено от застрахователната компания Aviva, твърди, че 4 от всеки 5 жени пилеят пари за алтернативни терапии, използвани от популярни личности.

Това се случва, въпреки че липсват доказателства за ефективността им.

Някои от тях дори излагат здравето си на риск, избирайки подобни алтернативни средства на лечение, вместо просто да посетят личните си лекари си.

Така вече има класация на 10-те най-безсмислени процедури, на които са се подлагали знаменитости.

Тя е базирана на мнението на малко над 200 лични лекари от Великобритания, анкетирани в продължение на месец.

На първо място в подреждането е терапията с вендузи, която е форма на акупунктура.

При нея върху кожата се поставят горещи чашки, за които се твърди, че стимулират кръвообращението и намаляват стреса и болката.

Самата Гуинет Полтроу неотдавна се появи на филмова премиера със следи от вендуза на гърба си.

Редица изследвания обаче подлагат неведнъж под съмнение ефикасността на тази форма на акупунктура срещу болката.

Втора в списъка е хидроколон терапията, при която голяма тръба, пълна с вода, се използва за прочистване на червата.

Идеята на тази процедура е вътрешен детокс, който се отразява благотворно на кожата, на общото здраве и освен това улеснява работата на храносмилателната и отделителната системи.

Актьорът Бен Афлек се е подлагал на нея, но според Световната здравна организация няма никакви медицински или научни доказателства, че тя наистина действа.

На трето място е тестването за хранителна непоносимост, което певицата Гери Халиуел е изпробвала.

Цените за него могат да достигнат над 300 евро, но се говори, че резултатите са доста несигурни.

Другите места в челната петица са съответно за множеството детокс-диети, които най-често не дават реален резултат, и за макробиотичната диета, на която върли привърженички са добрите приятелки Мадона и Гуинет Полтроу.

На 6-то място в Черния списък е ароматерапията, която, според специалистите, не е надежден начин за тонизиране и релакс.

Следва я рефлексологията - масаж на ходилата, считани за енергийна карта на тялото ни.

На 8-ма позиция са инжекциите с витамин B12, към които е прибягвала Mадона, известна с навика си да пробва всяка новост, свързана с красотата и младежката визия.

Смята се, че концентрираната доза от витамина подобрява силата и ускорява натрупването на мускулна маса.

Известно е, че В12 действа само в комбинация с допълнителни вещества, а инжектирането му в тялото е изключително болезнено.

Под номер 9 е екстремната йога, каквото и да значи това, чийто фен е Кейти Прайс.

На 10-то място пък е пренощуване във ферма за здраве - 2-3 дни похапване на натурални био продукти няма кой знае колко положително въздействие нито върху тялото, нито върху психиката.

Д-р Дъглас Райт от здравния клон на Aviva коментира: „Твърде много жени пилеят пари като следват здравни приумици, които имат малък ефект.

По-обезпокоително е, че някои предпочитат тенденции в лечението вместо да потърсят медицински съвет - изпитаните и тествани здравни практики може да не са модерни, но са по-безопасни и полезни".