Автор
Woman.bg

Седем храни, които ще повдигнат настроението ви

Както споделихме с вас, в нашата Facebook страница, тази сутрин сме уморени, болни и с леко главоболие, освен това мрачното време навън ни потисна още повече.

Сезонната депресия не трябва да бъде пренебрегвана, защото тези сиви дъждовни дни имат голямо въздействие върху настроението и енергията ви. Добрата новина е, че всички можем до известна степен да избегнем това.

Повечето от нас често свързват храненето с външния вид и килограмите си, важно е да се знае, че съществува връзка между храната и настроението. Ако напоследък се чувствате отпаднали като нас, ето един списък със седем хранителни групи, които могат да помогнат за повишаване на настроението и укрепване на организма ви.

Зърнени и зелени храни

Университетът в Куопио, Финландия, проведе проучване с 2313 мъже за повече от 10 години и откри, че зеленините и обогатените зърнени храни са полезни за мозъка. Така че сутрин можете без проблем да започнете деня със зърнена закуска по свой избор.

Витамин Б 12 не трябва да бъде пренебрегван

Проучването в университета в Куопио също показа, че млечни продукти, стриди и яйца помагат да се чувствате по-добре. Следователно за обяд можете да се спрете на зелена салата с яйце.

Повишете приема на фолат

Същото финландско изследване показва, че повишаването на приема на леща, спанак, горски плодове, портокали и авокадо има положителен ефект върху настроението.

Оранжевото е прекрасен цвят

Оранжевите плодове и зеленчуци са богати на бета каротин и са не само високо препоръчвани за поддържане на добро зрение, но също така са много полезни за мозъка. Ако не ви се хапват мандарини или портокали, също толкова добра идея е да ги приемете и с прясно изцеден сок.

Пийте чай

Няма нищо по-успокояващо от чаша чай през студените месеци. Изследването също доказа, че теанинът, съдържащ се в него, успокоява.

Витамин D

Не случайно го наричат витамина на слънчевата светлина. На повечето хора, които живеят на места, където зимата е дълга, им липсва този витамин. Скорошно проучване показа, че почти една трета от населението на Америка има нужда от повече от този витамин.

Доказана е и връзката между липсата на витамин D и появата на депресия.

Млякото и млечните продукти са най-очевидният източник на този витамин, но ако имате непоносимост към лактоза това няма да ви помогне. Колкото и да е странно за нас, на някои хора просто не им харесва вкусът на млякото и тук идват на помощ хранителните добавки. Най-добре изберете течен витамин D, които моментално се абсорбира от тялото.

Рибата е полезна за настроението

Ако не обичате риба, не се тревожете, омега-3 може да се превърне в една от най-добрите хранителни добавки, за да подобрите настроението. Научното проучване на университета в Аризона доказа, че омега-3 мастните киселини, както и други, които се съдържат в риби като сьомга, скумрия, сардини и риба тон, са помогнали на хора с тежка депресия, както и други, страдащи от биполярна депресия. Проучването е толкова революционно, че Американската психиатрична асоциация го одобри и сега препоръчва на възрастни да консумират риба два пъти в седмицата, а хора с психични заболявания да приемат поне един грам омега-3 на ден, за да се подобрят.