Затаете дъх, дами, защото имаме вълнуваща новина.

Вече можете да разнообразявате фитнес-режима си, при това по изключително приятен начин - с шопинг.

Оказва се, че обикалянето по магазините и носенето на покупки е толкова добра тренировка, че унищожава 385 калории седмично.

Британската верига магазини Debenhams поръчала проучване, осъществено на територията на Великобритания, според което жените изминават средно около 240 километра годишно в търсене на изгодни цени.

Така било установено и, че шопингът е добър начин за изгаряне на калории.

В експеримента участвали 2000 жени на различни възрасти, които отговаряли на обширна анкета.

Повече от половината от тях твърдели, че препускането от магазин на магазин ги изтощава повече от стандартната им фитнес тренировка.

Това вероятно се дължи на факта, че средностатистическата британка прекарва малко повече от 2 часа и половина седмично в пазаруване.

През това време тя изминава разстояние от почти 5 километра, при това пеша.

При мъжете, разбира се, цифрите са далеч по-малки и не особено впечатляващи - те пазаруват за около 50 минути, изминавайки малко над 3 километра в седмицата.

Изследователите направили и мини-опит с 10 човека (петима мъже и също толкова жени), на които сложили педометри - уреди за отмерване на броя крачки, направени за определен период от време.

Така те изчислили, че жените правят средно по 7305 крачки всеки път, когато излязат да харчат пари.

Тази цифра не е никак далеч от препоръчителните 10 000 крачки дневно, препоръчвани от здравните власти.

Въпреки това обаче повечето анкетирани не осъзнавали чисто здравословната полза от пазаруването и не го брояли за тренировка.

Станало ясно още, че 8 от 10 дами изминавали по-дълги разстояния за по-дълъг период от време в приятелска компания.

В този случай обаче те обикновено спирали за похапване и за кафе.

45% от жените обаче са в категорията „сериозни купувачи" - те признават, че не спират да обикалят, докато останат без капчица сила.

Според изследването британките прекарват средно 47 часа и половина годишно в пазаруване на дрехи, 82 часа и 12 минути в купуване на храна и 30 часа и 14 минути в набавяне на неща от задоволяване на непредвидени нужди.