Ако четете тази статия на компютъра си, вероятно се намирате само на сантиметри от клавиатура, по която има повече бактерии отколкото по тоалетна чиния.

Специалисти в борбата с вредители съветват работещите да се сбогуват с навика си да се хранят на бюрото си и да обядват извън офиса.

Освен често изтъквания положителен ефект на обедната почивка върху продуктивността, храненето далеч от работното място намалява вероятността да се появят вредители като гризачи, бълхи и хлебарки в офиса ви.

Хранейки се извън офиса, си осигурявате по - хигиенично работно място, където по - трудно биха могли да се развият микроби.

Нехигиенично е служителите да се хранят на бюрата си, тъй като остатъците от храна както и паднали косми или белещата се кожа се задържат върху клавиатурата и създават условия да се развият батерии и вируси.

Добрата новина е, че можете да вземате мерки да държите вредителите настрана от работното ви място.

Полезни съвети

1. Не превръщайте офиса си в склад за храна. Съхранявайте храната само в кухнята, а не в чекмеджетата на бюрото си.

2. Ако все пак изцапате пода с трохи, осигурете на хигиенистите достъп да почистят. В противен случай може да привлечете гризачи, а нали не желаете около себе си други мишки освен тази на компютъра ви!

3. Покрийте кошчетата за боклук с найлони и изхвърляйте боклука всеки ден. В противен случай остатъците ще се натрупат с времето и ще почнат да привличат вредители като хлебарки, оси и гризачи.

4. Погрижете се повърхностите да са сухи, не поливайте цветята прекалено много, тъй като мухите се размножават във влажна среда.

5. Мийте ръцете си редовно и използвайте анти-бактериален гел особено след като сте пътували с градския транспорт или сте пазарували в универсален магазин.

6. Не използвайте друго бюро освен собственото си. Използването на чужди телефони е най-бързият начин за разпространение на микробите. Важно е да използвате само собствения си компютър.

7. Мокрите кърпички вършат работа за почистване на повърхностите, но имат само краткотраен ефект.Трудно е да се почисти с тях клавиатурата както и слушалките.