Забелязали ли сте, че понякога, когато започнете да ядете не можете да спрете? В книга, нашумяла напоследък в САЩ се твърди, че, причината не е в липсата на воля.

Знаете, че нямате нужда от още едно парченце чипс, а вече сте погълнали пет в повече и дори не сте гладни. Защо само няколко никога не са достатъчни?

Вината е на производителите на храни! Дейвид Кеслър, които през 90-те сътрудничи на тогавашния президент Бил Клинтън да наложи контрол върху тютюнопроизводителите, сега е концентрирал усилията си върху хранителната индустрия. В нашумялата му книга „ Краят на преяждането" се твърди, че се произвеждат храни, които веднъж като започнете не можете да престанете да ядете.

Според Кеслър производителите на храни тъпчат продуктите си с дяволската троица от захар, мазнини и сол и именно тази комбинация създава у вас неудържимо желание да ядете още и още. Солените бисквити и чипсовете са идеалният пример за супер апетитни храни. Те не само съдържат перфектната комбинация от мазнини, сол и захар, но никога не ви засищат, а ароматът им ви кара да ви се иска хапвате още и още.

Тези храни активират някои мозъчни центрове и действат като опиати, които ви карат да се чувствате добре, така че вие свързвате храните е това усещане. Това е хормонална реакция.

Креслър добавя, че от хранителната индустрия твърдят, че ни дават всичко, от което се нуждаем, но всъщност те промиват мозъците на много хора и ги карат да напълняват.

Изследванията на храни от типа „изяж ме" показват, че те активират някои мозъчни центрове, които отговарят за храненето и те остават активни, докато не изконсумирате и последната троха.

Интересно е,че същото се случва при цигарите и кокаина. Барел доказва, че някои мозъчни центрове реагират на някои храни като на наркотици особено когато се смесят захар и мазнини. Хубав пример за това са храни като пуканки и сладолед, които се предлагат в кината или хамбургери и безалкохолни.

Добрата новина е, че променя в отношението ви към храненето би могла да реши проблема с преяждането. Важно е да спазвате добър хранителен режим и да изхвърлите от менюто си бързите храни.


Как да намалите желаниeто да хапвате

- Забележете какво ви кара непрекъснато да искате да хапвате. Често срещани причини са това, че не сте яли в последните 3-4 часа или сте били на безвъглехидратна диета

- Най- доброто, което може да направите е да смените обстановката. Според проучване ако го направите, ще престане да ви се яде.

- Опитайте да излъжете небцето - ако ви се яде сладко, хапнете нещо горчиво или след ядене изпийте чаша зелен чай.

- Избягвайте храни с прекалено много съставки като бързите храни.

- Не съхранявайте големи количества храна вкъщи

Опитайте следните здравословни заместители

- ниско-маслен топъл шоколад;

- малко черен шоколад /Шоколадът е за предпочитане пред другите сладки неща, защото се разгражда по-лесно;

- плодовите и зеленчуковите сокове ви помагат да се справите с потребността от захар;

- ниско - калоричен шоколадов мус;

- ментата е подходяща да излъжете небцето.