Изглежда не само храната, но и начина, по който се поглъща тя, има отношение към натрупването на излишни килограми.
Учени от института "Каролина" в Стокхолм са установили, че бързото похапване води до натрупване на подкожни мазнини и до повишаване ан холестерола в кръвта.
Храненето с бавни темпове обаче има доказан обратен ефект - то дава възможност за ефикасно намаляване на трупането на килограми.
Експертите тествали група тийнейджъри, тъй като е известно, че обикновено на тази възраст хлапетата се хранят изключително бързо.
На подрастващите били поставени уреди, наречени мандометри. Всеки от тях персонално регистрира с каква бързина се консумира храната.
Година след използването на уреда участниците в експеримента намалили бързината на храненето си с 11%, индексът на телесната им маса паднал с 2,1%.
Допълнително нивото на добрия холестерол се повишило за сметка на това на лошия.
Тези резултати се запазили и след шест месеца, когато вече уредът не се използвал от тийнейджърите.
Според специалистите възрастните също могат да се възползват от откритиетоо, че бавното поглъщане на храна е по-здравословно, особено за талията.
Дори и без измервателни уреди, те могат да извлекат полза от това като само се научат да дъвчат по-бавно и контролирано.