През последните години възрастовата граница при започването на сексуални контакти драстично спадна, обратнопропорционално на информираността относно последиците от воденето на безразборен полов живот.

Според тийнейджърите днес е нормално да си на 14 години и да имаш интимни отношения със своя партньор, независимо от това дали той е постоянен или просто е надделяло любопитството ти.

Последиците от това обаче могат да бъдат доста сериозни – ранна бременност, СПИН на 16 или още куп заболявания, предавани по полов път.

Начините за предпазване не са много, но помагат, а няма да е лошо сексуалната култура скоро да стане част и от задължителното обучение на подрастващите

В серия материали ще се опитаме да ви запознаем с някои от най-разпространените болести, предавани при сексуален контакт.

Ето и първата:

Генитален херпес (Herpes genitalis)

Обикновеният генитален херпес представлява остро или хронично рецидивиращо заболяване, което най-често се предава по полов път.

Причинителят е Herpes simplex, ДНК-вирус, който предизвиква остра (първична) и рецидивна (вторична) инфекция.

Според данни на Световната Здравна Организация (СЗО) около 95-99% от вирусните заболявания на гениталиите се дължат именно на този вирус.

"Входна врата" за инфекцията са кожата, полулигавиците и лигавиците. Проникването се благоприятства от нарушената цялост на гениталиите, както и от вродените и придобити имунодефицитни състояния, в това число и СПИН.

Провокиращи фактори на гениталния херпес са: болести, придружени от висока температура, хронични травми, силно нервно-психично напрежение, хормонални прпблеми, слънчево облъчване или отравяне с въглероден окис.

И тъй като гениталният херпес е вирусно състояние, не съществува ефективно средство за неговото унищожаване.

Към най-честите оплаквания спада херпесният обрив, който се появява като сърбящо или леко парещо червеникаво петно, върху което след няколко часа се образуват множество малки мехурчета.

Първоначално са изпълнени с бистра течност, като след няколко дни тя потъмнява и на мястото им се образува коричка, която след време пада.

Гениталният херпес е добра предпоставка за редица усложнения: локални вторични бактериални инфекции, антисептичен менингит, ретенция на урината и др.

Източник: bb-team.org