Хрупайте целина и магданоз. Може би намаляват риска от левкемия

Консумирането на целина и магданоз, съдържащи флавоноида апигенин, може да се окаже изключително полезно средство за предотвратяването на левкемия. Това открили холандски учени от университета в Грьонинген, Холандия, съобщи БГНЕС.

Изследванията им показали, че апигенинът, който обикновено се среща в плодовете и зеленчуците, може да спре развитието на два вида злокачествени клетки при левкемията, намалявайки шансовете им за оцеляване.

Откритието показва, че растителният химикал може да е ключът към предотвратяването на тежкото заболяване, обяснява Майкъл Пепеленбош, ръководител на екипа.

Той обаче предупреждава, че според резултатите от тестовете веществото проявява устойчивост при химиотерапия, което означава, че може да попречи на стандартното лечение на хора, за които вече е било установено, че са болни от рак на кръвта.

„Апигенинът може да е полезен за предотвратяване на левкемия, но не трябва да се приема едновременно с химиотерапията при вече установени заболявания, тъй като може да възпре положителния ефект от лечението“, пише Пепеленбош в изследването.