Симптомите при диабет тип 1 и диабет тип 2 съвпадат. И при двата типа се установява повишено ниво на кръвна захар и ниско съдържание на глюкоза в клетките.

Повишеното ниво на кръвна захар при диабет тип 1 е свързано с намаления синтез на инсулин от клетките на панкреаса.

Диабет 2 се развива, когато клетките на организма станат резистентни към произвеждания от панкреаса инсулин.

И при двата типа диабет клетките не получават необходимото количество глюкоза. Затова организмът алармира със следните „предупредителни сигнали”:

Често уриниране

Честите позиви по малка нужда са признак за повишено съдържание на захар в кръвта. Когато е нарушено образуването на инсулин или синтезираният инсулин не се използва, бъбреците не могат да изпълнят филтриращите си функции. Увеличава се тяхното натоварване. Те започват да функционират така, че да извличат повече течности от кръвта за разтваряне на по-високото съдържание на захар. Това води до постоянно напълване на пикочния мехур.

Неутолима жажда

Когато честото уриниране е съчетано с постоянно чувство на жажда, независимо какво количество течности са поети, става въпрос за симптом на диабет. Чувството на жажда се появява, тъй като при диабет организмът извлича допълнително течности от кръвта, вследствие на което се появяват признаци на дехидратация. За да се възстанови нарушеният баланс, съответно започва да се чувства жажда.

Отслабване за кратко време без промяна на хранителния режим

Този симптом е по-характерен при диабет тип 1. При този тип диабет панкреасът спира продуцирането на инсулин. Това може да се дължи на вирусна инфекция, която засяга клетките на задстомашната жлеза или на автоимунна реакция, при която организмът възприема клетките, отделящи инсулин за чужди.

Организмът търси нов източник на енергия и започва да използва мускулните и мастни тъкани.

При диабет 2 резистентността към инсулин нараства постепенно и затова загубата на маса не се забелязва.

Обща слабост и бърза уморяемост

За хроничната умора отново е виновна кръвната захар. Захарта, която поемаме с храната, постъпва в кръвта. Инсулинът трябва да доведе до усвояването й от клетките на организма. Клетките я използват за образуване на енергия.

При липса на инсулин или нарушена реакция на клетките към инсулина, захарта остава в кръвта и не постъпва в клетките. Клетките започват да страдат от дефицит на енергия. От тук и произтича чувството за постоянна умора и обща слабост.

Изтръпване на крайниците

Това е вид невропатия. По правило се появява, когато нивото на кръвната захар е високо постоянно. Това въздейства върху нервната система, особено на крайниците.

Диабет тип 2 се развива постепенно. Обикновено болестта не се подозира. Понякога стойностите на кръвна захар превишават нормата няколко пъти, дори при скорошно поставяне на диагнозата.

Нарушенията на нервната система настъпват незабелязано.

При контрол на нивата кръвна захар е възможно да се намали оплакването.

Други симптоми

Влошено зрение, суха кожа, сърбеж по кожата, чести инфекциозни заболявания, продължително зарастване на раните, поява на синини по тялото, дори при лек удар - всички тези симптоми са в резултат на високото ниво на кръвна захар. Дори при поява на един от тях следва да се потърси лекарско мнение и да се направят необходимите изследвания за изясняване състоянието на организма.

Източник: puls.bg