Психолозите отдавна са изяснили: различните цветове по различен начин въздействат не само върху психиката ни, но и върху апетита.
Кой цвят ще ни помогне да готвим по-вкусно и, разбира се, да не ни позволява да преяждаме?
Сивият цвят ще ни помогне да отслабнем
Мечтаете ли да свалите няколко килограма? Оформете кухнята в сиво розови цветове, съветват немските учени Г. Фрилинг и К. Ауeр.
Техните изследвания са установили, че такива комбинации намаляват апетита и даже предизвикват отвращение към храната.
Сивият цвят не дразни, а успокоява и подтиска безпокойството, а заедно с него и апетита.
Розовия по-светъл или по-наситен намеква за някаква тайнственост, а в съчетание с сивия способства само вглъбяването.
Оранжевият и морско синият цвят възбуждат апетита
Към “вкусните” цветове се отнасят оранжевите и морско сините нюанси, а също и техните съчетания.
Ако си закачите картина в кухнята с тези цветове, и я виждате по време на хранене, ще напълнеете.
Оранжевият цвят е топъл, жизнен и оптимистичен. Морско синия цвят е естествен и природен той действа успокояващо.
Как да увеличим малкото пространство
Белият цвят и светлите нюанси са спасителите на малките интериори. Те зрително увеличават пространството. Добре се съчетават със студената гама: зелен, син, светло син, лилав. Тези цветове са подходящи за слънчева кухня.
В тъмните северни кухни е добре да се използват топли тонове: охра, бежови, прасковени.
Зрително да увеличат кухнята могат и дребните мотиви върху покривките, тапетите, балатума. Мотивите може да са с цветя, на точки, на квадратчета, на раета. Колкото са повече детайлите – салфетки, покривки, разни полезни дреболии – толкова по-голямо изглежда помещението. Избягвайте едри шарки и излишни цветови контрасти.
А съдовете за хранене?
Цветовете влияят върху вкусовите рецептори. Например, ако гледаме жълти бонбони се отделя повече слюнка, отколкото ако гледаме червени.
Жълтият и зеленият цвят ни карат да очакваме нещо кисело, а червения – сладко.
Затова и цветът на съдовете и чиниите, и приборите влияят върху вкуса на храната.
Затова в най-добрите ресторанти чиниите, приборите и покривките са винаги бели. Той не влияе върху вкуса на храната, не предизвиква подсъзнателни психическо влияние върху вкуса на блюдото.
Източник: zadoma-bg.com