Има няколко причини за чупливост на ноктите – продължително излагане на вода, травма, агресивни лакове и лакочистители и липса на витамини.

За да възвърнете здравия им вид, набавете на ноктите си необходимите витамини.

Витамин В12

Липсата му в тялото предизвиква чупливост при ноктите и дори е възможно изменение в цвета им.

Можете да си набавяте витамин В12 под формата на хранителна добавка или да включите в менюто си яйца, марули, соя, банани, спанак.

Витамин А

Помага на тялото да преработва протеините, които от своя страна са много важни за здравето на ноктите. А липсата му прави ноктите чупливи и помага за образуване на болезнени кожички в основата на нокътните плочки.

Витамин А съдържа ретиноид, недостигът на който прави ноктите меки и слаби. Можете да взимате ежедневно мултивитамини със съдържание на витамин А или да си го набавяте от храни като млечните продукти, мангото, морковите, сладките картофи.

Витамин D

Липсата му води до сухи и чупливи нокти. Недостатъчното количество намалява и абсорбирането на калций в оргганизма.

Набавяйте си витамин D като хранителна добавка, яжте много сурови плодове и зеленчуци, броколи, яйца, мляко, млечни и пълнозърнести продукти, риба тон.



Още:

- Не забравяйте да пиете достатъчно вода.

- Здравите нокти се нуждаят от биотин. Набавяйте си го с храни като карфиол, марули, фъстъци.

- След като се изкъпете или миете чиниите, намажете добре ноктите и кожичките около тях с бадемово масло, то заздравява.

- Правете лесно упражнение – притискайте връхчетата на пръстите (не ноктите) към твърда повърхност, това стимулира кръвообръщението и помага на ноктите.

- Глюкозамин сулфатът заздравява ноктите и подпомага растежа. Продава се под формата на капсули с гел. Консултирайте се с фармацевт, когато го купувате.

Източник: kozmetikata.com