Бременността е в тясна зависимост с възрастта на жената.

Ако е в напреднала възраст или прекалено рано, износването на плода може да крие много рискове. И все пак няма идеална, а по-скоро препоръчителна възраст за бременността.

Според лекарите перфектният момент за първо бебе е между 22 и 27 години, когато организмът на жената е достатъчно устойчив и силен.

Бременност в тийнейджърска възраст

Често е непланувана и е плод на лоша сексуална култура. Но пък именно тя е причина за бързото съзряване на момичетата в тийнейджърска възраст - учи на отговорност, поемане на рискове в живота и взимане на важни решения.

Младите майки обаче учудващо добре се справят с учение, кариера, социални контакти и основната причина за това е, че имат силната подкрепа на родителите си, при които все още живеят и, които поемат една огромна част от грижите за бебето.

Бременността в тийнейджърска възраст, макар и нежелана и непредвидена, не винаги е повод за притеснението на младата майка именно, защото знае, че нейните родители малко или много ще бъдат родители и на детето й.

Бременността в тази възраст се води като рискова поради факта, че организмът все още не е готов за износването на бебе. Често срещан проблем е, че майчинският инстинкт не е развит достатъчно добре, бъдещите майки не проявяват чувство на отговорност към собственото си тяло и пропускат доста от задължителните прегледи, което затруснява установяването на усложнения в ранен стадий на бременността.

Тъй като организмът на младата майка все още се развива активно, не са изключени анемии и различни други заболявания и неразположения. Най-често бебето им се ражда с тегло под нормата.

Бременност на 30



С възрастта репродуктивната функция на организма намалява и съответно вероятността жената да забременее също спада.

Понякога са нужни месеци, а друг път, ако става дума за по-напреднала възраст, и години опити, докато жената забременее.

Около 30-40-годишна възраст това може да бъде доста стресиращо събитие.

Обикновено тогава жената вече има висше образование, работа, собствено жилище и въобще е доста независима. Не е изключено бабите и дядовците да помагат с грижите за бебето, но все пак основната отговорност се пада на майката, която се разкъсва между всичките си задължения.

И все пак напоследък това е най-предпочитаната възраст за бременност, вероятно, защото жените първо искат да имат финансова стабилност, преди да предприемат следващата сериозна крачка в живота си.

Късна бременност



Зачеването след 40-годишна възраст може да бъде доста рисково за здравето на жената – преждевременно раждане, спонтанен аборт (при 40-годишните вероятността от такъв е два пъти повече отколкото при 30-годишните), високо кръвно налягане, патологии в развитието на плода (синдром на Даун например) и всякакви други проблеми.

Тези рискове са двойно по-големи, отколкото при младите майки. Повечето жени, които раждат след 40-годишнината си в днешно време, са забременели най-често по изкуствен път, чрез ин витро, поради намалена репродуктивност и различни здравословни проблеми.

С напредването на възрастта овулацията на жената вече не е всеки месец, а доста по-рядко. Броят на яйцеклетките значително намалява, особено след навършването на 45 години.

Също така на тази възраст средно само една от осем яйцеклетки успява да се „закрепи“ в матката.

Разбира се, причина за късната бременност може да бъде не само продължителното безплодие, но и доста други фактори – много предишни бременности или пък е въпрос на желание и възможност точно в този момент да си имате бебе.

Късната бременност обаче може да бъде доста по-изтощаваща за организма, а износването на бебето е по-трудно.

Бременността в напреднала възраст обаче има и своите плюсове.

Жените след 35-годишна възраст се отнасят с по-голямо внимание към своето здраве и това на бебето. Бързо се отказват от вредните си навици като пушене например, което сериозно би могло да увреди плода. Те често ходят на профилактични прегледи, стараят се да консумират здравословна храна.

При бременните жени в напреднала възраст е доста вероятно раждането да бъде по-трудно и дълго или пък да се наложи Цезарово сечение. Една от причините за проблемното и бавно раждане е, че с времето матката губи своята еластичност и разкритието става по-трудно.

Не винаги обаче може да се твърди, че само възрастта е определяща за една бременност. Тя е от значение за самото й протичане, но като цяло този важен момент от живота на всяка жена зависи и от много други фактори като например дали сте готови да имате бебе. Някои се чувстват психически подготвени да бъдат родители, а други, макар и на възраст, никога не „узряват“ за този важен момент.

Често може да говорим не за идеална възраст за бременността, а за идеален момент. За някои жени той идва доста рано, а за други доста късно. За някои жени пък бременността си е чиста случайност и въпрос на непредвидими обстоятелства.

Източник: rozali.com