Това е една малко особена рецепта – без глутен, малко извън графата „диетични“ и с не съвсем характерни за българската кухня съставки.
Не, че не харесваме рецептите на мама и баба, но някак сме на мнение, че кулинарната ни култура трябва да напуска границите на родината по някое време.
Ей така, за разнообразие и от любопитство.
В следващата рецепта за шоколадови кексчета с банан се използва брашно от теф – вид африканско тревисто растение, което през последните 10-ина година придобива все по-голяма популярност.
То не съдържа глутенът, предизвикващ алергии, но е богато на калций (рядко срещан минерал в растенията като цяло), желязо, мед, фосфор, витамини от В-групата и други.
Има висок процент съдържание на протеини, както и на фибри.
У нас брашно от теф, наричан още „абисинка трева“, може да се открие в по-големите диетични магазини.
Но ето и всички необходими продукти:
3 яйца
200 грама кафява захар (може и тръстикова)
300 грама банани, добре узрели и смачкани на пюре
175 грама зехтин (най-добре в максимално лек вариант)
100 грама брашно от теф
50 грама оризово брашно
50 грама лешниково брашно (може да се приготви в домашни условия с помощта на силен блендер)
15 грама какао на прах
2 пакетчета ванилия
половин чаена лъжичка сол
половин чаена лъжичка сода за хляб
100 грама шоколад, настърган на дребно
малини за гарниране
Начин на приготвяне:
В средно голяма купа разбийте добре яйцата, захарта, банановото пюре, зехтина и ванилията.
В по-голям съд разбъркайте 3-те вида брашно, заедно с какаото, солта и содата.
Изсипете течния микс в сухия и разбийте добре, докато всичко е добре смесено.
Добавете постепенно шоколадовите стърготини.
Разделете полученото тесто между малка форма за кекс/хляб (метална правоъгълна тава с високи стени и малък обем) и форми за тарталети или мъфини.
Печете във фурната на около 180 градуса за 45 минути за голямата тава и 20-ина минути за малките формички.
Украсете с глазура по избор и гарнирайте с малини (може и замразени).
Тестото е достатъчно за 1 правоъгълна форма за кекс и за 12 малки формички.