Има няколко начина, които можете да опитате, за да успокоите бебето.

Ще трябва да налучкате подходящия за вашето бебе метод, защото някои от тях действат отлично за едно бебе, а изобщо не помагат на друго.

Някои са предназначени да успокоят дразненето в стомахчето а други по-скоро да успокоят бебето.


1. Проверете бутилката

Ако детето се храни с изкуствена храна, важно е да проверите дали причината за коликите не се крие в бутилката. Ако бебето поглъща въздух при хранене, е много вероятно в последствие да има проблеми със стомахчето.

Биберонът трябва да има достатъчно голяма дупчица. Тя не трябва да кара детето да се насилва да изсмуче храната. От друга страна дупката не трябва да е твърде широка за да не се излива течността твърде бързо.

Има бутилки специално проектирани да намалят поглъщането на въздух. Те предпазват образуването на балончета в млякото и предотвратяват смачкването на биберона.

2. Дръжте детето изправено

Можете да опитате да държите тялото на бебето по-изправено докато се храни. Така ще помогнете на храната да се спусне по-лесно в стомахчето. Ако бебето е присвито или изгърбено е много по-вероятно да погълне въздух с храната си.

3. Избягвайте лакомото хранене



Хранете бебето преди да е прегладняло. Ако то е твърде гладно гълта на големи глътки и това неминуемо води до поглъщане и на въздух. Постарайте се да му създадете спокойна обстановка докато се храни. Намалете светлината, можете да пуснете успокояваща и тиха музика или помолете по-голямото братче или сестричка да забавлява внимателно бебето.

4. Оригвайте го често

Честото оригване ще помогне на въздушните балончета да излязат от стомахчето на бебето. Не е необходимо да изчакате да приключите храненето за да оригнете бебето. Дайте възможност на дедето да се оригне, когато сменяте страните при кърмене или на всеки няколко минути ако използвате биберон.

5. Нагодете диетата си ако кърмите

Ако мислите, че вашето бебе е чувствително към нещо в кърмата ви, опитайте се да изключите млечните продукти (мляко, сирене, сметана) за няколко седмици. За такъв период ще стане ясно дали протеина в кравето мляко преминава в кърмата и влияе на детето.

Ако това не помогне, можете да опитате с други подозрителни храни: житни храни, ядки, ягоди, зеле, карфиол, чесън, кафе или алкохол. (вижте зависимостта между кърмене и билки, кърмене и храни, кърмене и алкохол). Спрете приема на най-вероятните дразнители за няколко дни и след това започнете да ги въвеждате отново в менюто си една по една.

Оставяйте достатъчно време между храните за да проследите реакцията на бебето към кърмата. Обикновено 3-4 дни между отделните храни са достатъчен период. Този метод може да отнеме доста време, но ако спести бебешкия плач си заслужава.

6. Сменете изкуствената храна

Рядко това е причината, но ако вашето дете е по-податливо на колики това е едно от вероятните решения. (някои бебета имат колики повече от други) Попитайте педиатъра за храна, която не съдържа протеин от краве мляко.

7. Чайове и билки

Доста родители опитват да лекуват коликите с народни методи като някои чайове (особено копър, анасон, мента и лайка). Трябва да сте много внимателни с дозировката. Най-добре е да се консултирате с опитен билкар и винаги със своя лекар. Билките могат да имат и отрицателно влияние върху кърмачето. Някои кърмачки се оплакват, че бебето се влияе дори от чайовете и билките, които самата майка приема.

8. Опитайте със сиропи

Много родители успяват да успокоят коликите с предлаганите в аптеките сиропи. Някои от тях са смес от билки и сода бикарбонат а други са газогонни. Когато купувате, уверете се, че лекарството е предназначено специално за бебета. Най-добре е да се консултирате с лекаря си преди да изберете сиропчето.

9. Масажирайте бебето

Внимателно разтриване по коремчето може да помогне за освобождаването на газовете. Най-малкото ще помогне на бебето да се успокои и да се почувства по-добре. Можете също да сложите бебето на колене, с коремчето надолу и да разтриете гръбчето му.

10. Използвайте бутилка с топла вода

Някои бебета се чувстват по-добре, когато коремчето се затопли с бутилка топла водичка. Напълнете в едно шишенце топла вода (в никакъв случай гореща!) и я увийте в хавлиена кърпа. Сложете бутилката на коремчето на бебето или го сложете да легне върху нея.

Можете да смачкате пластмасова бутилка за удобство. Много внимавайте с температурата на водата! Кожата на бебето е много по-чувствителна от вашата.

Очаквайте продължение.

Източник: zdravobebe.com