Свети Валентин, или която и да е празнична вечеря, не може без подходящи напитки.
Този път обаче нарушете традицията и оставете бутилката вино да отлежи за друг повод.
Предлагаме ви да опитате нещо по-различно – червена вариация на лятното Мохито.
Ние, като заклети фенове на слънцето и топлината му, определено се впечатлихме от подобрения зимен вариант на коктейла, в който са замесени нар и джоджен.
Ето и необходимите съставки:
200 грама кафява захар
250 милилитра сок от нар (най-добре прясно изцеден)
100 милилитра светъл ром
една купа лед (около 300 грама или по ваш избор)
1 супена ллъжица сок от лайм, най-добре пресен
сода
няколко листа свеж джоджен (по желание)
Начин на приготвяне:
В малък съд смесете захарта с 250 милилитра вода на средно висока температура. Бъркайте енергично, докато захарта се разтвори напълно.
Оставете да поври, докато сиропът е съвсем гъст (около 10 минути са достатъчни).
Махнете от котлона и оставете да изстине напълно. Този сироп може да се съхранява в хладилника около 2 седмици, преди да се използва.
В подходящ стъклен съд смесете около 80 грама от сиропа с леко смачканите листа от джоджен (оставете по 2-3 като украса за всяка чаша). Размачкайте ги още малко с помощта на опакото на дървена лъжица.
Ако ще пропускате подправката в рецептата, директно налейте сока от нар. Добавете и сока от лайм и рома и разбийте добре.
Пригответе чаши – най-добре със столче и голяма и дълбока чашка, и налейте на дъното по малкосода. Сложете и лед, като количеството зависи от това, колко силно искате дабъде питието.
Отново разклатете алкохолната смес, налейте в двете чаши по равно и украсете с листа от джоджен.