Свети Валентин, или която и да е празнична вечеря, не може без подходящи напитки.

Този път обаче нарушете традицията и оставете бутилката вино да отлежи за друг повод.

Предлагаме ви да опитате нещо по-различно – червена вариация на лятното Мохито.

Ние, като заклети фенове на слънцето и топлината му, определено се впечатлихме от подобрения зимен вариант на коктейла, в който са замесени нар и джоджен.

Ето и необходимите съставки:

200 грама кафява захар
250 милилитра сок от нар (най-добре прясно изцеден)

100 милилитра светъл ром
една купа лед (около 300 грама или по ваш избор)
1 супена ллъжица сок от лайм, най-добре пресен
сода
няколко листа свеж джоджен (по желание)

Начин на приготвяне:

В малък съд смесете захарта с 250 милилитра вода на средно висока температура. Бъркайте енергично, докато захарта се разтвори напълно.

Оставете да поври, докато сиропът е съвсем гъст (около 10 минути са достатъчни).

Махнете от котлона и оставете да изстине напълно. Този сироп може да се съхранява в хладилника около 2 седмици, преди да се използва.

В подходящ стъклен съд смесете около 80 грама от сиропа с леко смачканите листа от джоджен (оставете по 2-3 като украса за всяка чаша). Размачкайте ги още малко с помощта на опакото на дървена лъжица.

Ако ще пропускате подправката в рецептата, директно налейте сока от нар. Добавете и сока от лайм и рома и разбийте добре.

Пригответе чаши – най-добре със столче и голяма и дълбока чашка, и налейте на дъното по малкосода. Сложете и лед, като количеството зависи от това, колко силно искате дабъде питието.

Отново разклатете алкохолната смес, налейте в двете чаши по равно и украсете с листа от джоджен.